Hvorfor har det vært laget så få gode Formel 1-filmer?

Sporten i seg selv har jo enormt filmatisk potensial, når motorer med 18.000 omdreininger i minuttet tvinger fjærlette biler opp mot 350 km/t og presser kjørerne opp mot 5G i svingene.

Også har du alt det utenomsportslige. Gjennomkommersialisert, preget av bitter rivalisering og stundom også svært utsatt for ulykker. Men Hollywood har altså ikke vært så veldig interessert.

Kanskje holdningen til Formel 1 i USA har vært litt som det kommer til uttrykk i Will Ferrell-komedien «Talladega Nights»?

Men nå kommer det altså en Formel 1-film som ser ganske spennende ut. Traileren til Ron Howards «Rush» ble sluppet i går:

Eldre lesere husker kanskje vil huske 70-åras oppgjør mellom østerrikeren Niki Lauda og engelske James Hunt – Ferrari mot McLaren. Det førte til utallige dueller på banen, hvor en av dem endte i en ulykke som gjorde at Lauda gikk i koma og pådro seg forbrenninger:

Men hva gjør så en ekte sportshelt? Mindre enn to måneder etter ulykken satt han seg på ny bak rattet – klar til å bevise for alle at han var den beste.

Ron Howard ser ut til å ha full kontroll på tidskoloritten, noe han sist beviste i eminente «Frost/Nixon» – og den samme estetikken går igjen her. Da får det heller være at Howard selv ikke bryr seg noe særlig om biler.

– I virkeligheten er jeg ikke bilgal i det hele tatt. Jeg har kjørt Volkswagen og Volvo gjennom hele livet. For meg er bilen kun et transportmiddel, sier han til Forbes.

«Rush» har premiere 20. september og har blant andet skuespillerne Chris Hemsworth («Thor») og Daniel Bruhl («Inglourious Basterds») bak rattet.

NB: Vi anbefaler helhjertet dokumentaren «Senna» om Ayrton Sennas legendariske karriere og tragiske dødsfall: