«Okkupert» delte folket da den ble lansert i forfjor: Den ene delen syntes det var best å innfinne seg med å leve under okkupasjon, den andre tok brutale midler i bruk for å bekjempe det russiske overherredømmet. Og utenfor tv-seriens univers var det de som syntes hele greia var meh, mens andre ga tommelen opp.

Det var uansett på grensen til spooky hvordan premisset om et aggressivt Russland speilet verdensnyhetenes gang: Annekteringen av Krim-halvøya, for eksempel, fant sted rett før serien hadde premiere (reaksjonene til den russiske ambassaden i Oslo vakte internasjonal oppmerksomhet).

Og ifølge en pressemelding om hva vi har i vente i sesong 2 virker det som om manusforfatterne (Karianne Lund og Stein Ståle Berg, sammen med regissør Erik Skjoldbjærg) nok en gang har klart å legge seg tett opptil virkeligheten, med en egenrådig amerikansk president som «ikke har interesse av å beskytte andre enn seg selv» og et EU som «ikke klarer å bestemme seg for hva de vil gjøre».

Ikke skrevet om

Manuset er likevel ikke skrevet om underveis i prosessen for å tilpasse seg resultatet av britenes folkeavstemning i sommer, eller tiltredelsen av Donald Trump som president, sier produsent Gudny Hummelvoll til Filter Film og TV.

– Det ville vi uansett ikke rukket. Denne serien utspiller seg i nær framtid og verden endrer seg raskere enn vi kan oppdatere manuset. Men vi prøver jo å se for oss forskjellige scenarioer, og så håper vi det ikke går i virkeligheten som vi har sett for oss, sier hun.

I den nye sesongen er Jesper Berg (Henrik Mestad) i eksil og Anders Knutsen (Morten Svartveit) ny statsminister i Norge, et land som er «silkeokkupert» av sin mektige nabo i øst.

Politimannen Djupvcik (Eldar Skar) har blitt PST-sjef med velsignelse fra den russiske ambassadøren (Ingeborga Dabtunaike). Men i større grad enn i den første sesongen dreier handlingen seg om den internasjonale politiske scenen, og mer av handlingen utspiller seg i utlandet, blant annet Brussel og Paris. Blant annet får vi se franske veteranen Hippolyte Girardot i rollen som EU-kommisær.

Som vi skrev i sommer får dessuten rollefiguren til Janne Heltberg en større plass denne sesongen. Hun spilte Bergs politiske rådgiver i eneren, og avanserer sin politiske karriere i oppfølgeren.

Her er et knippe bilder Viaplay har offentliggjort fra serien i dag. Det er de som får vise de ti nye episodene først, og det skjer en gang til høsten.

Ane Dahl Torp gjentar rollen fra første sesong.
Eldar Skar som PST-sjef og Selome Emnetu som jurist.
Skar og Dapkunaite i en scene spilt inn i Oslo rådhus.
Henrik Mestad og Janne Heltberg som statsminister og egenrådig rådgiver.
Mestad og Hipplyte Girardot, som spiller fransk EU-kommissær.
Demonstrasjoner mot EU i Paris.