Tradisjoner kan være så mangt. Ribbe på julaften. Pinnekjøtt på julaften. Far er småbrisen litt for tidlig på julaften. Mor er smågretten litt for tidlig på julaften.

De fleste har sine tradisjoner når det kommer til julen på tv også.

Denne høytiden er normalt sett ikke tiden for å se noe nytt, man vil ha noe trygt og velkjent som for eksempel «Flåklypa Grand Prix», «Tre nøtter til Askepott» eller «Med Grimm og Gru» – denne obskure fransk/russiske samproduksjonen som har spikret seg fast i den norske folkesjela.

NRK har også vist «Grevinnen og Hovmesteren» hver eneste lille julaften siden 1980.

Men nyere filmer dukker også opp blant favorittene.  «Love Actually», «Hjemme alene» eller «Hjelp, det er juleferie» er filmer mange må se for å føle at det er det jul.

I tillegg har man fotball og skisport som også har blitt en vesentlig del av juleunderholdningen. Ingenting er som å ligge forspist på sofaen og se på toppatleter prestere på høyeste nivå.

Under følger en liste over ti anbefalinger til tv-julen 2011 – en mild blanding av nye tv-serier, sport, dokumentarer og spillefilmer:

1. Mildred Pierce. Episode 1
Am. dramaserie fra 2011. Med: Kate Winslet, Evan Rachel Wood m.fl.
At HBO er synonymt med kvalitet vet vel de fleste som har fulgt godt med på tv de siste ti årene. «Mildred Pierce», med Kate Winslet i hovedrollen, er en av kanalens nyeste miniserier. Serien har høstet glitrende kritikker i USA denne høsten.  Mildred Pierce er navnet på en alenemor som starter en bedrift under depresjonen i USA på 1930-tallet, og mannen bak serien er den prisvinnende regissøren Todd Haynes. NB! Serien er i fem deler og sendes hver dag, påfølgende i romjulen.
NRK1 tirsdag 27. desember kl: 21:15

2. Bad Santa
Am. komedie fra 2003. Regi: Terry Swigoff. Med: Billy Bob Thornton, Tony Cox m.fl.
Tidenes mest sleivkjeftede julefilm må være «Bad Santa». Billy Bob Thornton spiller den alkoholiserte kjøpesenternissen Willie, som  sammen med den kortvokste afroamerikaneren Marcus raner kjøpesentrene på kveldstid. Thornton gjør en fantastisk rolle her, men det er litt deprimerende å vite at rollen faktisk var spesialskrevet for Bill Murray.
SVT2 Onsdag 21. desember kl. 22:45
Du kan også leie den på nett her.

3. Lilyhammer, episode 1
Norsk komiserie fra 2011. Med: Steven van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen m.fl.
Steven van Zandt er kjent som Little Steven i Bruce Springsteens E Street Band. I nyere tid er han kanskje mest kjent for rollefiguren Silvio Dante i «The Sopranos». I den norske komiserien «Lilyhammer» spiller han en New York-gangster som har flyttet til Norge og Gudbrandsdalen under FBIs vitnebeskyttelsesprogram. Med alt det innebærer.
NRK1 1. nyttårsdag kl 21:30

4. Livet er vidunderlig (It’s a Wonderful Life)
Am. dramakomedie fra 1946. Regi: Frank Capra. Med James Stewart, Donna Reed m.fl
«Livet er vidunderlig» står for mange som den ultimate julefilmen. Ta på deg den grufulle slåbroken du fikk til jul og sett deg i godstolen. Patt gjerne på en lakrispipe mens du ser «Livet er vidunderlig» – det er en bittersøt filmklassiker som setter julen i perspektiv.
SVT2 2. juledag kl. 13:10

5. Downton Abbey julespesial
Br. dramaserie fra 2011. Med Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter m.fl.
«Downton Abbey» kom nylig inn i Guiness rekordbok som den mest kritikerroste tv-serien i år. Et samlet kritikerkorps verden over er altså fra seg av begeistring for dette britiske kostymedramaet. NRK sender julespesialen dagen etter at den sendes i England. Få en smakebit her.
NRK1 2. juledag kl 21:15

6. Elf
Am. komedie fra 2003. Regi: Jon Favreau. Med Will Ferrell, James Caan m.fl
Man kan diskutere til man er blå i ansiktet, men verdens morsomste mann heter Will Ferrell. Denne sjarmerende julefilmen er hylende morsom, men skammelig forbigått. Ferrell spiller en forvokst alv som har vokst opp hos julenissen på nordpolen. Han er åpenbart ikke en alv og må reise til New York for å finne ut av opphavet sitt. Det blir en dannelsesreise med bratt kurve!
TV3 1. juledag kl 19:10

7. TV 2 Premier League
I England kalles 2. juledag for Boxing day, og da er det slutt på familiehyggen. 2. juledag er det nemlig full runde i Premier League. First things first, som de sier. De fleste storlagene er satt opp mot antatt svakere motstand, så at det blir god stemning i heimen er det store sjanser for.
TV 2 Premier League kl. 16:00

8. «George Harrison – Living in the material world»
Am. dokumentar. Regi: Martin Scorsese.
Dette er Martin Scorseses rykende ferske dokumentar om Beatles-gitaristen George Harrisons innholdsrike liv. Dokumentaren ble vist på Bergen internasjonale filmfestival og Oslo filmfestival nylig. Statskanalen flesker altså til med en blodfersk dokumentar av høyeste kaliber.  NB: dette er del 1.
NRK 2 onsdag 28. desember kl: 22:10
Du kan leie hele filmen på nett her

9. Hoppuka 1. renn
Den tysk-østerikske hoppuka starter dagen før nyttårsaften. Det kjennes veldig trygt når man hører Arne Scheies stemme ramse opp ”18, 18 og en halv, 19” slik han alltid gjør det i romjula. Nordmennene har etter sigende gode sjanser også.
NRK1 fredag 30 desember kl. 16:30

10. «The Killing», episode 1
Am. spenningserie fra 2011. Med: Mireille Enos, Joel Kinnaman, Jamie Anne Allman m.fl.
The Killing er den amerikanske adapsjonen av den danske krimserien «Forbrytelsen». Den ble produsert av AMC, selskapet bak serier som «Mad Men», «Breaking Bad» og «The Walking Dead». «The Killing» er lagt til Seattle og omhandler etterforskningen av et drap på en tenåring. Hver episode representerer 24 timer av etterforskningen. Serien fikk glimrende mottagelse og er plukket opp for en ny sesong.
TV 2 1. nyttårsdag kl 21:40