Altså, hvem var egentlig tomsingen som fant på uttrykket om at smaken var som baken? Vedkommende var i hvert fall ikke medlem av noen priskomité i den internasjonale filmbransjen.

Det begynner nemlig å bli litt småflaut – i hvert fall fryktelig uspennende – at den franske stumfilmen «The Artist» så til de grader dominerer prissesongen 2011/2012. I natt vant den sju BAFTA-priser (British Academy of Film and Television Arts), for beste film, beste regi, beste manus, musikk, kostymedesign, beste foto og mannlig hovedrolle (Jean Dujardin).

Siden Dujardin vant prisen for beste skuespiller i Cannes i mai i fjor har filmen hentet hjem flere titalls priser, og om snaue to uker kuliminerer nok alt med at Oscar for beste film hentes hjem til Frankrike.

Jøss. Man skulle nesten tro at det sto en storkjeftet, usannsynlig mektig amerikaner bak og truet hele verdens filmbransje med juling om ikke de stemte på «The Artist».

Vent nå litt:

Uansett, det ble delt ut BAFTA-priser til andre enn «The Artist» også. «Tinker, Tailor, Solider, Spy» vant for eksempel for beste tilrettelagte manus.

– Jeg vil gjerne takke «The Artist» for at den ikke var en bok først, og dermed ikke kunne delta i denne kategorien, sa manusforfatter Peter Straughan, som skrev filmen sammen med kona Bridget O’Connor. Hun døde av kreft 49 år gammel, bare noen måneder før filmen kom ut.

– Bridget skrev alle de bra tingene. Jeg lagde stort sett kaffe, sa Straughan i takketalen ifølge The Guardian.

Av andre priser kan det nevnes at Meryl Streep som ventet vant for «The Iron Lady», Octavia Spencer hentet hjem prisen for sin innsats som Mimy i VOD-aktuelle «Barnepiken», mens 82 år gamle Christopher Plummer fikk skuespillerpris for rollen som homofile Hal i søte «Beginners» (som du kan leie her).

Skandalen med at dokumentaren «Senna» (om den brasilianske Formel 1-legenden Aryton Senna) ikke ble nominert til Oscar ble til en viss grad kompensert med to BAFTA i går, mens Paddy Constadines «Tyrannosaur» (som Arthaus slipper på kino i Norge i april) fikk prisen for beste britiske debut.

Alle prisvinnerne:

Beste film:
The Artist

Beste britiske film:
Tinker, Tailor, Solider, Spy

Beste regi:
Michel Hazanavicius (The Artist)

Mannlige skuespiller:
Jean Dujardin (The Artist)

Kvinnelig skuespiller:
Meryl Streep (The Iron Lady)

Beste mannlige birolle:
Christopher Plummer (Begginers)

Beste kvinnelige birolle:
Octavia Spencer (The Help)

Beste dokumentar:
Senna

Beste britiske debut:
Paddy Considine (Tyrannosaur)

Beste fremmedspråklige film:
Under huden (Almodovar)

Beste animasjon:
Rango

Beste originalmanus:
The Artist

Beste tilrettelagte manus:
Tinker, Tailor, Solider, Spy

Beste originalmusikk:
Ludovic Bource (The Artist)

Foto:
Guillaume Schiffman (The Artist)

Klipp:
Gregers Sall, Chris King (Senna)

Scenografi:
Hugo

Kostyme:
The Artist

Lyd:
Hugo

Visuelle effekter:
Harry Potter And The Deathly Hallows – Part 2

Beste makeup:
The Iron Lady

Kort animasjon:
A Morning Stroll

Korfilm:
Pitch Black Heist

Kommende stjerne:
Adam Deacon

Ærespris:
John Hurt