Adult Swim er den amerikanske kanalen som tar over for Cartoon Network etter at barna har lagt seg. Kanalen er kjent for absurde, uortodokse og som regel kortlevde tv-serier, gjerne med utgangspunkt i kjente og kjære tegnefilmkarakterer som de tilsynelatende har sikret seg rettighetene til på et eller annet sent nachspiel i Hollywood.

Det er en selvfølge at det var til Adult Swim at komiker og serietegner Brad Neely nå har funnet veien med et av sine mest underlige prosjekter.

Brad Neely har beveget seg i periferien av amerikansk popkultur det siste tiåret, og står bak en av de tidligste virale pre-youtubevideoene, «Cox & Combes – Washington», en svært alternativ hyllest til den populære presidenten (visste du for eksempel at George Washington oppfant kokain?).

De som ikke har sett den ennå, burde bruke 2,24 minutter på å oppdatere seg på et av mesterverkene innen moderne MS-paint animasjon.

Neely, som til daglig driver seriesiden Creased Comics står også bak den virale suksessen «Baby Cakes», historien om en nær autistisk 30-år gammel selvoppnevnt filosof som bor hjemme hos faren, går med militærbukser og lager de mest fantastiske rollespill for sine åndelige likemenn.

Han har også jobbet som konsulent for «South Park», hvor han blant annet er co-kreditert på serietrilogien «Imaginationland» – en historie som kuliminerer i et slag mellom Jesus, Cartman ikledd pavehatt, Pentagon, Al Gore og hans mytologiske kreasjon ManBearPig.

Nettopp.

Mellom slagene fant Brad Neely også tid til å bidra til den kjente Harry Potter-franchisen, på sin egen måte.

«Wizard People, Dear Reader» ble til mens Neely og noen venner observerte en enstøing som spilte biljard alene, ikledd hettegenser og høretelefoner. Vennegjengen begynte å spekulere i hva han hørte på, hvorpå forslaget om at han hørte på lydbokversjonen av «Harry Potter» fikk mest gjennomslag.

Neely begynte sporenstreks å dubbe sin egen versjon av fortellingen, til vennenes store entusiasme, og løp deretter hjem og la sitt eget lydspor over den første filmen i serien, «Harry Potter and the Philosophers Stone». Dette gjorde han uten å ha lest en eneste av bøkene eller sett noen av filmene (noe som etter hvert blir ganske tydelig):

Men nå er han altså aktuell med serie på Adult Swim, kalt «China, IL».

Serien startet som små sekvenser på Neelys egen nettside, men ble deretter pimpet opp og mer påkostet, uten at det har forandret intensjonen eller uttrykket i serien noe særlig.

I første episode blir vi for eksempel vitne til at en av hovedkarakterene i et flashback fornærmer Ronald Reagan i et talentshow for barn, hvorpå presidenten faker sin egen død, finner opp en tidsmaskin og bruker den til å stikke kjepper i hjulene til vedkommende ved å legge igjen avføring i munnen på hans venner og bekjente.

Er det bra? Tja, helt ærlig? bedre enn mye av det Adult Swim har gulpet opp de senere årene, men ikke i nærheten av det Neely lager på egen hånd, som ikke er noe mindre dristig men kanskje hakket mer sofistikert enn fortellingen om den tidsreisende og avførende presidenten.

Skulle den historiske innfallsvinkelen likevel appellere, vil jeg anbefale å starte med Neelys tolkning av slaveopprør, Kennedy-administrasjonen og romracet i «American moments of Maybe»: