I natt utløp fristen for å søke om å få lage film i Norge under den nye insentivordningen, som gjør at filmskapere kan få tilbake inntil 25 prosent av pengene de legger igjen under innspillingen.

via GIPHY

Fire prosjekter har søkt, deriblant «The Snowman» med Michael Fassbender, som allerede er i gang med opptak i Oslo. Men også Matt Damon og Reese Witherspoon vil til Norge og lage film.

Selveste Paramount Pictures har nemlig, via selskapet Truenorth Norway, søkt om å komme under insentivordningen med filmen «Downsizing».

Den handler ikke om nedskjæringer i oljebransjen, men beskrives som en satirisk film satt i en tidsalder der man har teknologi til å krympe folk for å gjøre dem mindre ressurskrevende – en åpenbar cop-out for fattige, slik som paret i hovedrollene.

Regissør er Alexander Payne, som gledet mange med Oscar-vinneren «Sideways» i 2004…

…og han har med seg et ensemble bestående av Alec Baldwin og Neil Patrick Harris i tillegg til Witherspoon og Damon. Ifølge The Guardian har «Sideways»-stjerna Paul Giamatti og selveste Sacha Baron Cohen tidligere vært tilknyttet filmen.

 

At Payne har jobbet med et manus lagt til Norge har vært kjent lenge, mer usikkert er det hvorfor akkurat denne historien skal fortelles mellom bakkar og berg.

Men den gresk-amerikanske filmskaperen har aldri lagt skjul på sin forkjærlighet for norske omgivelser. I 2011 kombinerte han ifølge Adresseavisa et besøk på filmfestivalen Kosmorama med location-speiding nedover vestlandskysten.

Payne/Damon må imidlertid kjempe om de langt fra ubegrensede midlene kulturdepartementet har til rådighet. Totalt vil de fire prosjektene koste staten 96 millioner kroner, ifølge Norsk Filminstitutt. Det er bare satt av 45 millioner kroner til insentivordninga i 2016.

Om seks uker får vi vite hvem som begunstiges.

Her er søkerne:

Working Title Films – «The Snowman»
Rubicon TV AS – «Skuespilleren»
Yellow Bird Norge AS – «Okkupert II»
Paramount Pictures v/ Truenorth Norway AS – «Downsizing»