Et av de største høydepunktene for mange under årets Superbowl, var slippet av en intens trailer fra «Iron Man 3». Her kunne man se Air Force One gå opp i flammer, med folk fallende ned mot den sikre død – inntil Iron Man sveiper inn og redder dem alle.

Hadde vi skrevet noe sånt om filmen så lenge før premieren, uten at filmskaperne selv hadde avslørt det i en offisiell trailer, kan du banne på at rasende fans hadde dannet lynsjemobb mot oss med taktfaste SPOILER!!-rop.

Bedre ble det ikke i trailerne som kom senere, der vi blant annet får se det som MÅ være noen solide høydepunkter fra filmen, som har premiere i disse dager.

I en fersk undersøkelse viser det seg ifølge THR at 49 prosent av amerikanerne som ble spurt misliker at filmens høydepunkter tilsynelatende blir vist i trailerne, lenge før man har mulighet til å se selve filmen. 16 prosent svarte at de synes dette i svært sterk grad.

Men hvor mange får mindre lyst til å se filmer som «Iron Man 3» når traileren viser at stålmannen redder folkene som faller ut av flyet, eller at han flyr gjennom lufta med en hær av andre stålmenn?

Ikke så veldig mange. Ifølge undersøkelsen fikk bare 19 prosent mindre lyst til å se filmen dersom en vesentlig del av historien ble avslørt i traileren – mens 24 fikk mer lyst.

Hele 48 prosent svarte også at trailerne er det viktigste virkemiddelet for å lokke dem på kino, tett fulgt av personlige anbefalinger (46 prosent).

Det aller, aller viktigste for de fleste – 77 prosent – er heldigvis fortsatt at filmen faktisk har en ålreit historie for seg selv. For 45 prosent er skuespillerne viktig, fulgt av sjanger (22 prosent), regissør (20 prosent) og boka eller skuespillet filmen er basert på (15 prosent).

Det GÅR imidlertid an å gjøre det litt annerledes. Den første «Hunger Games»-traileren viste for eksempel ganske mye – men knapt noe som helst fra arenaen der kampene faktisk utspiller seg:

Så har du «Oblivion»-traileren, som ifølge THR skulle styre unna alle store plottvister (jeg har ikke fått sett filmen ennå, men kan det virkelig være sant? At filmen inneholder mer enn alt det som kommer fram her? Jøss):

Lurer forresten på hvor mange som hadde sett «Iron Man 3» om traileren så ut som det her: