Zentropa-sjef og «Nymphomaniac»-produsent Peter Aalbæk Jensen leverte i går inn en politianmeldelse på vegne av sitt selskap, der han anklager danske teleselskaper for medvirkning til heleri.

– Jeg har i dag avlevert en politianmeldelse til Vestegnens Politi, da mitt firma er blitt bestjålet og danske teleselskaper medvirker til heleri av de bestjålne varene, skriver Aalbæk Jensen i en pressemelding.

Anmeldelsen kommer som en konsekvens av en utredning filmselskapet har fått utført av Rettighetsalliancen, der det kommer fram at fem av Zentropas filmer i perioden mellom 1. juni og 1. september i år er blitt lastet ned ulovlig nærmere 9.000.000 ganger på verdensbasis.

– Og det tallet er et minimum, ettersom noen nedlastingstjenester ikke kan følges. Hvis våre regissører, skuespillere, manusforfattere og firmaet fikk bare én krone per ulovlige filmtitting, kunne kunstnerne og vi sette i gang én ny og eksperimenterende film til glede for befolkningen, skriver Aalbæk Jensen, og legger til:

– Og det er bare oppgjøret for ett kvartal!

Øverst på denne lista over de fem filmene finner vi kanskje ikke overraskende «Nymphomaniac», som er lastet ned 5.564.715 ganger, mens Jussi Adler-Olsen-filmen «Kvinnen i buret» fulgte med 1.858.440. Deretter følger «Jakten», «Den skallete frisør» og «Melancholia».

– Det snakkes i dag mye om dansk film og våre sviktende inntekter. Så det beste de danske politikerne kan gjøre for filmbransjen er å få stoppet denne kriminelle aktiviteten, skriver Aalbæk Jensen – som samtidig påpeker at flere av filmene også er tilgjengelig på digitale tjenester uten at det tilsynelatende stopper piratene.

Grunnen til at han drar med teleselskapene i anmeldelsen, er fordi de i hans øyne ikke gjør nok for å stoppe piratvirksomheten:

– Teleselskapene tjener formuer på å selge bredbåndsforbindelser – og ser mellom fingrene på at de blir brukt ulovlig, så lenge det klinger i kassa.

zent-960x540

Aalbæk Jensen er ikke en person som er vant til å sky unna konflikter og kontroverser. Tidligere er han blitt anklaget for økonomisk rot i eget reir, der han blant annet skal ha brukt offentlige støttemidler til innkjøp av dyrt fiskeutstyr.

Han bød også famøst på mye av seg selv i en svært avkledd og erigert (?) julehilsen i helsides annonser i avisene BT og Politiken.

Aalbæks avkledning blir imidlertid for svært edruelig å regne når man sammenligner med Lars von Triers «director’s cut» av «Nymphomaniac», som i disse dager vises på kino i utvalgte land. Der går det nemlig svært hardt for seg (ikke klikk om du har en sart sjel eller sitter i åpent kontorlandskap).