For et skrullete prosjekt Lars von Triers «Nymphomaniac» ser ut til å bli.

Fortellingen om karakteren Joes erotiske reise fra barndom til voksen kvinne har allerede vært gjenstand for mange spekulasjoner: Ville den bli en tv-serie? Kommer den i en hardcore- og en softcoreversjon?

Og ville kanskje en ekstra lang versjon vises til neste års Cannes-festival?

Nå har produsent Peter Aalbæk Jensen lettet på sløret via en lengre artikkel i det danske filmmagasinet Ekko.

Først: Filmen kommer riktignok ut i to versjoner, men det blir ikke snakk om å lage en egen softcore-versjon av filmen, da dette viste seg å bli for komplisert med tanke på ulike lands sensurregler.

Når «Nymphomaniac» settes opp på norske kinoer 24. januar til neste år, vil det derfor være en totalt usensurert utgave av filmen.

Zentropa oppfordrer hvert enkelt land til selv å sladde eventuelle scener som blir for nærgående, men Medietilsynet i Norge opplyser til Filter at det ikke er vanlig praksis her til lands å be distributører om å sladde scener på grunn av eksplisitte sexscener.

Og det skal mye til før en film blir totalforbudt i Norge på bakgrunn av seksuelt innhold (selv om det av og til skjer med enkelte pornofilmer som også har sterke voldelige innslag).

Samtidig vil det være en nedklippet versjon det norske publikummet får se – ifølge Aalbæk Jensen og Ekko vil filmen bli totalt fire timer lang og delt opp i to deler (slik at publikum kan velge å se den i to omganger).

Lars von Triers foretrukne versjon av filmen – hans director’s cut – har en spilletid på fem og en halv time, men den danske rabulisten har overlatt klippeansvaret til noen andre før den første kinolanseringen.

Han har ikke engang sett versjonen som skal settes opp på norske kinoer, ifølge Ekko.

– Den kortere versjonen av filmen blir laget mot Lars’ vilje, men han aksepterer den fordi han forstår markedsmekanismene, sier Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen til magasinet.

– Man kan ikke lage en film som koster over 60 millioner kroner, og som er så vilt lang. Fem og en halv time er så ekstremt, det forringer markedsverdien så voldsomt, at investorene ville ha følt at de kjøpte katta i sekken, sier han.

Når von Triers foretrukne versjon av filmen vil bli tilgjengelig for publikum er ikke klart, men Aalbæk Jensen avviser at det er aktuell å vise den under Cannes-festivalen.

Den norske distributøren Nordisk filmdistribusjon opplyser at de ikke har fått detaljopplysninger om den norske lanseringen ennå.

 

LES OGSÅ:

Når pissoaret stirrer tilbake: Se forstyrrende trailer fra «Charlie Countryman» med Mads Mikkelsen og Shia LaBeouf