Auda.

Åpenbart har manuset til den kommende RoboCop-rebooten med svenske Joel Kinnaman lekket ut på nettet, og dermed har flere folk allerede også rukket å avsi sin dom over det hele.

En av disse er Drew McWeeny hos HitFix, som synkrontwitret mens han leste gjennom manuset – noe som ikke bare var en givende jobb, skal vi tro det han skrev. Her kort oppsummert:

McWeeny mener også at en annen av sommerens reboots, «Total Recall», kommer styrket ut av sammenlikningen med «RoboCop».

En av McWeenys aller største innvendinger mot manuset, er i det hele tatt at det overhodet eksisterer. Paul Verhoevens originalfilm fra 80-tallet var ifølge ham (og svært mange andre) tilnærmet perfekt – men så blir jo også originalen stadig referert til i manuset.

Av det som blir røpet fra gjennomlesningen (spoilere ohoi!), er at vi blant annet får oppleve en scene fra utviklingen av den nye RoboCop-drakten – der vi også får se den originale drakten som et av forslagene. Den blir vist fram for en fokusgruppe bestående av unge kriminelle, som sier at han «ser ut som et leketøy fra 80-tallet!»

Versjon to av drakta blir deretter outsourcet til Kina, og viser seg ikke helt å duge den heller. Dermed blir tredjedrakten bygget, og i en del av testingen av denne blir han sluppet inn i en Al-Qaeda-treningsleir for å «se hva han gjør.»

I tillegg får vi visstnok også se en scene der en ED-209-robot blir brukt for å stoppe selvmordsbombere i Iran. Vi husker jo alle fra originalen hvor fatal den roboten kan være:

Et artig lite grep i manuset McWeeny har lest, kan kanskje tolkes som en kommentar på utviklingen av filmen i seg selv: Når RoboCop-utvikleren dr. Norton foreslår at han burde bli programmert til å bare uskadeliggjøre fiender i alle situasjoner, svarer en kollega: «Enig, la oss beholde ham PG-13» – en referanse til aldermerkingen av filmer i USA, der innhold ofte tones ned for å kunne nå en større målgruppe.

En av tingene McWeeny ikke likte så godt i manuset, var at RoboCopnå en Transformer») fysisk kan endre seg mellom en «sosial modus» og en «kampmodus». Selv skjønner vi ikke helt hva som skal være så galt med dette, det er jo helt ålreit at alle minirakettene og maskingeværene ikke er ute når RoboCop skal gå ute blant sivile? Selv i originalen var det jo våpen skjult inni selve drakta.

Faktisk ser vi ikke helt de store problemene med de utdragene fra manuset som er blitt nevnt over her. Kanskje hadde bare McWeeny en dårlig dag da han leste gjennom manuset? Filmen har åpenbart en del humoristiske stikk til både originalfilmen og de tingene som angår oss i dag (industrinedleggelse i vesten, terrorisme, etc.).

Og for ikke å glemme: Det er jo ikke alltid helt enkelt å danne seg et godt inntrykk av en film, utelukkende basert på manuset. Mye av magien oppstår jo først når regissør Jose Padhila og skuespillerne har gjort sitt.

Noe vi får håpe at de gjør, flinke folk som de tross alt er. I tillegg til den nevnte svensken Joel Kinnaman som Alex Murphy/RoboCop, får vi også møte Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Jay Baruchel, Abbie Cornish, Hugh Laurie, Jennifer Ehle og nylig annonserte Michael K. Williams – selveste Omar fra «The Wire»!

Vi får se, da, når filmen kommer ut om ganske nøyaktig ett år. I mellomtiden er det sluppet en liten snutt fra RoboCop-utvikler Omnicorp, som snart vil avsløre deres største nyskaping …: