Spillefilmen «Barn» av regissør Dag Johan Haugerud («Som du ser meg») fikk i dag et tilskudd på 11.500.000 millioner kroner av NFI, etter to tidligere avslag.

Filmen, med et totalbudsjett på 19 millioner kroner, handler om et barn som ved et uhell dreper et annet barn, og etterspillet dette får både for barnas foreldre (henholdsvis en AP-politiker og en –FRP-politiker) og i samfunnet generelt.

Ambisjonen er at «Barn» skal bli en film som får oss til å snakke om hva det vil si å være foreldre og barn i dagens samfunn, sier produsent Yngve Sæther i en pressemelding fra distributør Arthaus.

I fjor gikk Sæther forøvrig ut i Morgenbladet med kritikk mot konsulentordningen (bak betalingsmur) i NFI på bakgrunn av å ha blitt møtt med avslag på nettopp «Barn», tross glimrende tilbakemeldinger på manuset.

Haugerud-filmen er forøvrig ikke den eneste som har mottatt støtte i dag.

Hans Petter Molands filmatisering av den internasjonalt bestselgende Per Petterson-romanen «Ut og stjæle hester» har hanket inn 11.830.250 kroner, litt over en fjerdedel av filmens totalbudsjett på 39.4 millioner kroner.

«Ut og stjæle hester» er jo ikke noe lite kammerspill – det er en bok med, hva skal vi si, en viss bue. Å håndtere det tror jeg han er kanskje den beste i Norge til å gjøre, sa Petterson til Filter Film og TV om regissørvalget da nyheten om filmatiseringen ble kjent i fjor.

Regissør Katja Eyde Jacobsen («Yatzy») har på sin side mottatt 2 millioner kroner for den feministiske spillefilmen «Det annet kjønn», om tre generasjoner kvinner og deres oppvekst.

Thea Hvistendahls konsertfilm «Montebello» med Karpe Diem har mottatt 950.000 kroner i produksjonstilskudd, mens ungdomsfilmen «Psychobitch» av regissør Martin Lund får 4.5 millioner kroner.

Foto øverst i saken: Finn Ståle Felberg og Paradox / Philip Øgaard