Det har gått knappe 48 timer siden sesongavslutningen av «Game of Thrones» ble sendt i USA, og forhåpentlig har serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss allerede isolert seg for å skrive ferdig manuset til sesong fem.

Vi har ikke lest bøkene, og vet strengt tatt ingenting konkret om hva som kommer til å skje videre når serien omsider returnerer på tv-skjermen.

Men noen småting har vi plukket opp ut fra intervjuer, nyhetssaker og fanspekulasjoner som er blitt publisert de siste par dagene.

Her er ti opplysninger for deg som ikke klarer å vente. NB: Milde spoilere kan forekomme.

1. Send mer penger!

mammut

«Game of Thrones» er en dyr serie å lage, med et antatt budsjett på mellom 75-90 millioner kroner per episode. Likevel skulle serieskaperne ideelt sett hatt mer, og regissør Alex Graves har blant annet fortalt at de tynte pengene til det ytterste for å råd til de nødvendige scenene i ukas sesongavslutning.

Penger er også en betydelig bekymring før neste sesong.

– Vi jobber fremdeles med å finne ut hvordan vi skal få råd til å gjøre alt vi ønsker oss. Det er noen sekvenser i neste sesong som er helt fryktinngytende ut fra et rent produksjonståsted, sier serieskaper David Benioff til The Hollywood Reporter.

Blant annet er det ventet en rekke nye fantasiskapninger som kommer til å kreve sitt av effektbudsjettet.

2. Cersei kommer til å bli morgengretten

cersei

Manuset til sesong fem er ikke ferdigskrevet, og serieskaperne er generelt svært hemmelighetsfulle om hva som blir fokus for neste sesong.

Én ting er imidlertid regissør Alex Graves villig til å si:

– Hva tror du kommer til å skje når Cersei våkner? Jaime satte Tyrion fri, og han drepte faren deres på veien ut. Hun kommer til å bli rasende. Jeg tror ikke jeg avslører noe stort hvis du tenker litt på hvordan Cersei reagerer når hun våkner.

3. Nye locations blir viktige

Dorne

I mai avslørte Entertainment Weekly at «Game of Thrones»-produsentene hadde besøkt Andalusia-regionen i Spania for å finne et nytt innspillingssted.

Trolig er location i Spania ment å skulle framstille Dorne, der vi muligens får vite mer om hvordan innbyggerne der vil reagere på dødsfallet til Oberyn Martell. Her finner vi også Cerseis datter Myrcella, som ble spilt av Aimee Richardson i sesong to (er hun fremdeles med, forresten?).

Arya Stark er på vei til Braavos, der Jaqen H’ghar er fra, og det er også rimelig å anta at vi får flere scener herfra i sesong fem.

4. Vi får en rekke nye karakterer

doran

Ingen nye skuespillere er offentliggjort for sesong fem ennå, men fansiden Winteriscoming.net har fått tak i lista over hvilke rolletyper som er ønsket til neste sesong. Siden Dorne er ny location i neste sesong har mange av de nye rollefigurene etternavnet Martell eller Sand – blant annet får vi trolig hilse på Oberyns eldre bror, prins Doran.

Andre nye figurer som trolig blir introdusert er den religiøse lederen The High Sparrow, Bronns nye kone Lady Lollys Stokeworth og en spåkone kalt Maggy the Frog.

5. Får vi flashbacks?

Vi er på grensen til å spoile litt her, men foreløpig er dette bare spekulasjoner: HBO har søkt etter en skuespiller som trolig skal portrettere en av hovedkarakterene som ung. Betyr det at «Game of Thrones»-skaperne introduserer flashbacks til neste sesong?

Så langt har serieskaperne unngått dette, for å forenkle og holde kostnadene nede, men i neste sesong kan tiden være inne.

Les mer om det her, på eget ansvar.

6. Serieskaperne vil fremdeles irritere enkelte boklesere

GAME OF THRONES - 409/39  PHOTOS

I sesong fire har serieskaperne D.B. Weiss og David Benioff tatt flere omveier om bøkene, sist eksemplifisert da en karakter mange fans hadde ventet på ikke dukket opp i sesongavslutningen likevel. Å avvike fra bøkene vil de fortsette med.

– Vi er nødt til å lage en serie som lykkes ut fra sine egne forutsetninger, og noen ganger innebærer det å gå bort fra bøkene. Noen vil ikke like det, mens andre syns det er bra. Selvfølgelig håper vi mest på sistnevnte reaksjon, men hvis vi noen ganger skriver en scene (eller dropper den) fordi vi er redde for å gjøre noen sinte, har vi feilet, sier David Benioff til The Hollywood Reporter.

7. Sesongen vil dekke to bøker

adance

Handlingen i sesong fem vil hentes fra både bok fire og fem, som har engelske titler «A Feast for Crows» og «A Dance with Dragons». Sesongen vil nok en gang bestå av ti episoder, selv om forfatter George R. R. Martin egentlig ønsker seg 13 episoder for å få litt mer tid til å gå ordentlig i dybden.

Serieskaperne D.B. Weiss og David Benioff har forpliktet seg til å styre skuta videre gjennom en femte og en sjette sesong.

8. Viktig regissør tar pause

graves

Regissør Alex Graves har definitivt satt sitt preg på sesong fire. Han regisserte blant annet sesongavslutningen, bryllupsepisoden «The Lion and the Rose» og «The Mountain and the Viper», men har bestemt seg for å ta en pause frem til sjette sesong.

– Man blir veldig fort ekstremt besatt og detaljorientert når man jobber med denne serien. Av og til må man bare trekke seg helt ut og gjøre noe annet, sier Graves til Variety.

9. Brienne gir ikke opp

Brienne

Brienne har hatt relativt lite hell med å beskytte Stark-jentene til nå, og når Arya har lykkes med å komme seg unna skulle man kan kanskje tro at det var på tide å skrive henne ut av serien. Men tvert imot, Brienne får mye skjermtid også i neste sesong.

– Du kan forvente at hun forblir irritert på Podrick i en god stund ennå, uttaler serieskaperne til Entertainment Weekly.

10. Mange som har lest bøkene er bekymret for fortsettelsen

Game of Thrones - 0402-pic9

Flere skribenter og anmeldere med god kjennskap til hvordan bøkene utvikler seg har advart mot å ha altfor høye forventninger til hvordan serien blir videre, da bøkene visstnok tar en del vendinger mange tror blir vanskelig å gjøre til spennende drama i tv-ruta.

Richard Lawson i Vanity Fair er blant skeptikerne:

– Det er vanskelig å se hvordan serieskaperne kan strømlinjeforme den narrative utviklingen (bøkene bare vokser og vokser og vokser) slik at det blir like drivende og sammenhengende som de første fire sesongene har vært, skriver han.

Sesong fem er ventet å komme ut i mars/april 2015.