Etter seersuksesser som «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren» er det liten tvil om at det er knytta visse forventninger regissør Per Olav Sørensens nye tv-serie, som kommer på NRK i september.

Legg til manusforfatterne Mette Bølstad og Stephen Uhlander, fotografen til Lukas Moodyson («Lilja 4-ever», «Fucking Åmål», «Tilsammans») og skådiser som Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Christian Rubeck, Dennis Storhøi, Samuel Fröler og Odd-Magnus Williamson, og forventningene til «Nobel» blir ikke mindre.

Nevnte vi Aksel Hennie i hovedrollen som spesialsoldat i Forsvarets Spesialkommando og et høyaktuelt tema omkretsende Fredsnasjonen (TM) sitt engasjement i Afghanistan?

Vel, etter innspilling iblant annet i Marokko i fjor og noen sikkert intense måneder i klipperommet har NRK i dag sluppet litt flere detaljer om handlingen pluss noen nye bilder.

Familiekoooz! Foto: Eirik Evjen/Monster
Familiekoooz! Foto: Eirik Evjen/Monster
Mange medaljer! Men hvor er marsjmerket? Foto: Eirik Evjen/Monster
Mange medaljer! Men hvor er marsjmerket? Foto: Eirik Evjen/Monster
Volvo felt duger ikke i Afghanistan. Foto: Eirik Evjen/Monster
Volvo felt duger ikke i Afghanistan. Foto: Eirik Evjen/Monster

Siden det er sommerferie kjører vi bare kopipasta fra pressemeldinga:

I serien møter vi Aksel Hennie i hovedrollen som løytnant Erling Riiser. Erling er i Forsvarets Spesialkommando og på vei hjem til Norge etter et lengre opphold i Afghanistan. Mye har gått galt, og flere soldater mangler på flyet hjem.

Etter bare en dag i Norge får Erling en beskjed. En kjenning fra Afghanistan er i Oslo – og det kan bare bety en ting: En kvinne er i livsfare. Erlings avgjørelse er avgjørende: Skal han vente til han får bekreftet beskjeden eller skal han følge intuisjonen og forsøke å forhindre et drap?

Dagene som følger blir hektiske. Hvem var det som sendte meldingen til Erling? Hva vet egentlig Erlings kone Johanne, som jobber for utenriksministeren, om beskjeden? Erling blir en brikke i et storpolitisk maktspill som bare øker i omfang. Mange av de involverte ønsker seg fred i Afghanistan. Men hvor langt er alle villige til å gå?

«Nobel» gir oss nære vennskap, kompliserte familierelasjoner, dramatiske krigsscener og politiske perspektiver i en fortelling som underholder og utfordrer, er gjenkjennbar, men samtidig overraskende og ikke minst spennende.

22 sekunder teaser: