Filmåret 2013 blir året da den norske filmbransjen skal reise kjerringa etter et noe svakere 2012-resultat, men det er heldigvis også plass til et par-tre svært spennede debutanter mellom barne- og storfilmene.

Joachim Triers faste samarbeidspartner Eskil Vogt kommer for eksempel med «Blind» i august, Bobby Peers og Iram Haq langfilmdebuterer, og vi er også veldig spente på Eirik Svenssons første film «En som deg».

En teaser fra sistnevnte film ble sluppet i dag, vi anbefaler at du sjekker den ut i videovinduet øverst.

Størstedelen av teaseren er lydlagt av Emilie Christensens låt «You Do» (spesialskrevet til filmen), så vi får ikke noe voldsomt inntrykk av hva «En som deg» handler om ut fra dette. Men stemningen i både lyd og bilde bærer bud om en romantisk historie med spor av sødme og melankoli – dessuten blir vi fortalt at handlingen foregår i Oslo, Helsinki, Istanbul og Berlin.

Heldigvis publiserte Norsk filminstitutt tidligere i år et intervju med regissør Eirik Svensson og hovedrolleinnehaver Espen Klouman Høiner («Reprise», «Upperdog»), der de både forteller mer om filmen og også viser en foreløpig trailer som gir bort mer av handlingen:

«En som deg» handler altså om finske Kaisa, som treffer en norsk mann på ferie i Istanbul. De to finner virkelig tonen, men noe skjer og avskjeden blir brå.

Senere befinner hun seg i Oslo, og møter på det hun først tror er samme mann der.

Det viser seg imidlertid å være en fyr som likner veldig, og som Kaisa etter hvert også blir romantisk involvert med. De to reiser til Helsinki, men der treffer jaggu Kaisa på fyren hun møtte i Istanbul igjen. Og dermed oppstår dilemmaet.

– Mellom tårer og kyss er det viktig at det er nyanser. Fine ting og ekte mennesker, sier regissør Svensson i videointervjuet over.

Espen Klouman Høiner spiller for øvrig begge de to mannlige hovedrollene, mens finske Pamela Tola spiller Kaisa.

Det som i første omgang framstår som mest interessant med «En som deg» er at den er spilt inn over så lang tid (nesten et år), og at regissør Svensson har jobbet svært nært med skuespillere om  karakterutvikling – manus er for eksempel i stor grad skrevet underveis.

Regissøren har fått mye skryt for sine evner til å skape situasjoner der dialogutvekslingen framstår svært naturlig tidligere, i eksamensfilmen «Fredag» – som du kan se trailer til og leie her.

«En som deg» får kinopremiere 1. februar.