Her er resultatet av vår ukentlige scanning av nyhetene på de forskjellige streamingtjenestene! Ferske anbefalinger til severdige filmer og serier hos henholdsvis Netflix, HBO Nordic, NRK, TV 2 Sumo og Viaplay.

TV 2 Sumo

Se «Your Name». Er du fan av japansk populærkultur har du sett denne animasjonsfilmen allerede. Er du ikke, er den det perfekte startpunktet.

Filmen forteller om en jente på landsbygda og en gutt i storbyen som på magisk vis får oppleve å leve hverandres liv. Historien er full av varme og humor, og tar noen usedvanlige vendinger underveis.

Det er likevel de utrolig vakre tegningene som tar kaka – enten det er gatene i Tokyo eller skogene i Hida-regionen som skildres. Og filmmusikken, som rockebandet Radwimps står bak!

Vil du heller se…

En gripende historie? «Room» (film fra 2015). Neste år blir hun superhelt i «Captain Marvel», men dette er filmen som gjorde Brie Larson til stjerne. Hun er utrolig som moren som oppdrar en gutt i fangenskap.

En sitkom? «Younger» (serie 2015-18). Florlett, men solid om 40-åringen som slår seg opp og fram ved å late som om hun er 15 år yngre. Se opp for vår egen Thorbjørn Harr i en birolle. 

Mørk komedie? «Fargo» (serie 2014-17). Tre brilliante sesonger inspirert av Coen-brødrenes film.wh

Viaplay

Se «What Happened to Monday» (film fra 2015). Noomi Rapaces kraftanstrengelse av en film – hun spiller SJU roller – er en vill og heseblesende, men spennende vri på dyster-framtid-sjangeren.

Rapaces rollefigurer er søstre som lever i skjul for myndighetene i en politistat med ettbarnspolitikk. De later som om de er en og samme person og deler ukedagene mellom seg… helt til den ene forsvinner sporløst.

Det hele er tidvis veldig tøysete (filmen er tross alt laget av Tommy «Død snø» Wirkola), men aldri kjedelig.

Vil du heller se…

Krimdrama? «Elven» (serie fra 2017). Nordnorsk uhygge med storpolitiske koplinger (og William fra «Skam»).

Komisk drama? «Mozart in the Jungle» (serie 2014-18). Om det indre livet i et symfoniorkester. Som er mer dramatisk (og lattervekkende) enn det høres ut.

Drama-drama? «The Affair» (serie 2014-17). Et ekteskap går i oppløsning. Glimrende fortalt gjennom flere synsvinkler.

NRK

Se «Muldvarpen». 37 år etter utgivelsen kom den ultimate filmatiseringa av John le Carrés spionroman.  En stillfaren, paranoid og intrikat filmopplevelse.

Gary Oldham spiller MI6-agenten som leter etter en dobbeltagent i etterretningens egne rekker. Den labyrintiske etterforskninga er ikke enkel å følge med på (det hjelper selvsagt hvis du har lest boka), men mesterlig sydd sammen av regissør Tomas Alfredsson og med en gjennomført 70-tallsestetikk i byråkratgrått og kommunebrunt.

Vil du heller se…

En latterlig kalkun? «Pax» (film fra 2011). Se et stjernelag av norske og svenske skuespillere drite seg ut i norsk films verste mageplask siden Aune Sands «Dis».

Ungt drama? «Blank» (serie fra 2018). Den åndelige oppfølgeren til «Skam».

Komedie? «BMI» (serie fra 2015). Hysterisk roadtrip med fire impro-komikere på tur.

HBO Nordic

Se «Cloak & Dagger». En ny Marvel-serie om superhelter med mer mørke enn du forventer og to unge skuespillere det slår gnister mellom.

Tandy og Tyrone kommer fra samme by – alltid like kameravennlige New Orleans – men har vokst opp under svært forskjellige sosioøkonomiske forhold. Som barn får de hvert sitt sett av magiske superkrefter etter en naturkatastrofe, noe som oppleves som mer av enn byrde enn en glede. Når de som unge voksne faller for hverandre oppdager de imidlertid at disse kreftene komplementerer hverandre og gjør dem mektigere.

Som så mange serier i våre dager tar «Cloak and Dagger» seg litt for god tid i starten, men når karakterbyggingen begynner å gi resultater ser dette ut til å bli noe av det beste superheltsjangeren har å by på i tv-ruta.

Vil du heller se…

Noe som svinger? Se «Pose» (serie fra 2018). Et konfettiregn av mangfold, et overdådig melodrama og en episk fortelling fra det deilige og dekadente 80-tallet.

Zombier? «World War Z» (film fra 2013). Brad Pitt fronter krigen mot de levende døde i gigantisk, men ikke kaldhjertet, spetakkel av en blockbuster.

Kynisk satire? «Succession» (serie fra 2018). Adam McKays serie om maktkampen innad i en medie-eiende familie.

Netflix

Se «Dunkirk». Mesterregissør Christopher Nolan forteller historien om da 400 000 britiske soldater ble evakuert fra Frankrike i starten av Den andre verdenskrig, med infernalske scener, mektig filmmusikk og minimalt med dialog. Resultatet er en umiddelbar krigsfilmklassiker.

Trenger du en påminner om hvor kaotisk og grusomt krig kan være, eller hvilke ufattelige prøvelser helt vanlige mennesker gjennomgikk ikke langt fra våre breddegrader for et par generasjoner siden, er dette stedet å trykke «play».

«Dunkirk» er definitivt en film som gjør seg best på kino, men gikk du glipp av den da den gikk runden i fjor, har du nå muligheten til å se den i egen stue. Av med lyset, opp med volumet og vekk med mobilen!

Vil du heller se…

Skrekkfilm? «Annabelle: Creation» (film fra 2017). Forhistorien til «Annabelle» fra 2014 og den fjerde filmen i den svært populære «Conjuring»-serien.

Krim? «The Departed» (film fra 2007). Politiet og mafiaen infiltrerer hverandre i Martin Scorsese-film med både Jack Nicholson, Matt Damon og Leonardo di Caprio.

Dokumentar? «November 13» (film fra 2018). Vitner og overlevende forteller om terrorangrepene i Paris i 2015.