Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

HBO Nordic

Se «Sally4Ever» (serie fra 2018)

Hvis Larry «Curb Your Enthusiasm» David er kongen av cringe comedy, er britiske Julia Davis dronninga. Hun slo gjennom med den bekmørke sosiopat-sitcomen «Nighty Night» på BBC i 2004, vant enda flere fans med «Hunderby» i 2012 og er nå tilbake med en ny serie.

Tittelfiguren her lever et nitrist liv med idiotoppgaver i reklamebransjejobben og den dvaskeste fjompen av en kjæreste vi kan huske å ha sett i noen tv-serie. Deres forsøk på å, æh, «krydre» sexlivet er bare starten på pute-foran-ansiktet-øyeblikkene.

Heldigvis treffer Sally Emma, en brennheit og forførerisk dame som skal gi henne både noen etterlengtede erfaringer med lidenskap, men ikke nødvendigvis bare blir et positivt tilskudd til tilværelsen.

Nye episoder av «Sally4Ever» kommer hver mandag framover.

Vil du heller se…

En rystende film? «Sauls sønn» (2015). Om hverdagen til Auschwitz-fanger som inntil videre har sluppet unna gasskamrene for å gjøre jobben med å sope opp asken etter sine familiemedlemmer.

Noe lett? Se «All American» (serie fra 2018). Neida, dette er neppe den nye «Friday Night Lights». Men det er en ny ungdomsserie om amerikansk college-fotball som makter å underholde seere i alle aldre samtidig som den sier noe om klasse og rase i det moderne USA.

Komikk for hele familien? «Madagaskarpingvinene» (2014). Animert galskap med skyhøyt tempo og veldig god norsk dubbing.

Netflix

Se «Private Life» (film fra 2018).

Bittersøtt, Netflix-originalt komediedrama om et voksent par som prøver å få barn ved kunstig befruktning eller adopsjon. 

Skrevet og regissert med varme og empati av dyktige Tamara Jenkins, som av ufattelige årsaker ikke har fått lage film siden flotte «The Savages» i 2007 (kort beskjed til filmbransjen: TA DERE SAMMEN!!!)

Og, best av alt, med uforliknelige Paul Giamatti i hovedrollen – du vet, han fra «Sideways» og «Billions».

Det er en scene med Giamatti tidlig i denne filmen, hvor han gjør det en mann må gjøre når han skal levere sædceller i en kopp, som jeg håper en del pris-jury-medlemmer får med seg.

Vil du heller se…

En 80-tallsklassiker? «E.T.» (film fra 1982). Steven Spielbergs fortelling om en alien som blir kompis med et menneskebarn, har fortsatt evnen til å sjarmere.

En 00-tallsklassiker? «8 Mile» (film fra 2002). Eminems hiphop-drama fra Detroit – basert på hans egen oppvekst – er fortsatt en kruttsterk tro-på-deg-selv-leksjon.

Historisk action? «The Outlaw King» (film fra 2018). Om Kong Robert, som ledet skottenes frihetskamp mot britene på 1300-tallet. Digget du «Braveheart» må du se denne.

Viaplay

Se «The Florida Project» (film fra 2017).

For Walt Disney var «Florida-prosjektet» et forsøk på å skape et utopisk, familievennlig, kriminalitetsfritt småbysamfunn rundt sine temaparker, der solen alltid skinte og alle hele tiden smilte bredt med perfekte tanngarder. Istedet er området rundt Disney World blitt mer et «project» i betydningen «subsidiserte boliger for fattigfolk». Og denne spillefilmen (oppdiktet, altså, bare så det er klart) gir deg et innblikk i livene som leves der – en eksistens mer enn et liv, kanskje.

Som du skjønner er ikke dette er noen glad popcornfilm. Den har ikke engang noe ordentlig plott. Men den er ikke uten humor og lyspunkter: Barna som lever ut sine fargerike fantasier blant kriminelle og narkomane og ikke kjenner noen annen måte å leve på, og Willem Dafoe som oppofrende motell-sjef midt i all elendigheten. Rett og slett en sterk prestasjon du må få med deg!

Vil du heller se…

Noe romantisk? «Call Me By Your Name» (film fra 2017). Oscar-nominert flue-på-veggen drama om oppvekst og gryende seksualitet.

Politidrama? «Chicago PD» (serie 2014-18). Viaplay har både politi- brannmann- og sykehus-seriene i Chicago-franchisen. Det er vellagede og spennende serier, om enn formulariske.

Dansker på tynn is? «Friheten» (serie fra 2018). Om et svindler-ektepar som prøver å holde seg på den tynne sti.

TV 2 Sumo

Se «Jegerne» (serie fra 2018).

Thrilleren «Jägarna» var en av 90-tallets filmhøydepunkter, med sin skildring av mutte menn i nord-Sverige som tjuvjakter elg og synes mintgrønn er «halvbögigt». Den nye oppfølgeren, en serie i seks deler hvorav de to første er tilgjengelige på Sumo, er mer en tradisjonell krim enn en karakterstudie av norrbottensk machokultur.

Men det er et medrivende mysterium som rulles opp, der en konflikt mellom gruveentrepenører og miljøaktivister setter handlingen i gang. Det er fint å møte Rolf Lassgårds rollefigur igjen – gammel, ensom og trøtt av verden. Og det nordøstlige Sverige byr naturligvis på et vell av vakre panoramaer kameraet kan slikke i seg.

En erfaren krimkonsument vil nok kunne forutse noen av vendingene som er ment å være overraskelser, men alt i alt virker dette å være nok en kompetent spenningsserie fra grannelandet.

Vil du heller se…

Noe actionfylt? «Carlito’s Way» (film fra 1993). Gangsterfilmen med Al Pacino og Sean Penn er bedre enn sitt rykte.

Et originalt drama? Se «American Honey» (film fra 2016). Fantastisk fin film om en moderne tenåring som slenger seg på et slags landstrykerliv.

Norsk uhygge? «Kielergata» (serie fra 2018). Thorbjørn Harr briljerer som rehabilitert kriminell på et idyllisk. norsk småsted der noe er veldig off.

NRK TV

Se «Exit» (dokumentarfilm fra 2018).

Litt utenfor boksen å anbefale en dokumentar, kanskje, men denne er spesiell, personlig og verdt å få med seg. Filmskaper Karen Winther har nemlig selv bakgrunn som nynazist, og hennes forrige film tok for seg historien om da hun infiltrerte Blitz-miljøet – en meget kontroversiell produksjon, for å si det forsiktig.

Denne gangen handler det mer generelt om det å bli tiltrukket voldelige, ekstremistiske miljøer, og om veien ut av dem. Den er full av sterke vitnesbyrd fra tidligere ekstremister fra flere forskjellige land, selv om det er Winthers egen historie som er den røde tråden.

Og den etterlater seg et budskap som føles greit å bli minnet på, i denne polariserte tidsalder: Alle fortjener en ny sjanse.

Vil du heller se…

Årets storserie? «Lykkeland». Bredt anlagt periodedrama om hvordan oppdagelsen av olje i Nordsjøen i 1969 endret Stavanger – og Norge.

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.

Thriller? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.