Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

NRK

Se «Hidden» (serie fra 2018).

Ung kvinne jages gjennom regnvåt skog. Ung kvinne stanser brått. Snart er ung kvinne blitt ille tilredt lik i nærliggende vassdrag. Nei, det er ikke mye ved starten på «Hidden», eller «Bortgøymd» som den heter på NRK, som tyder på noe annet enn nok en sjablongpreget grim-krim.

Når den første episoden er over, er imidlertid whodunnit-aspektet ettertrykkelig parkert, og vi er innviet i et mangfoldig karaktergalleri vi definitivt er interessert i å vite mer om. Inkludert drapsmannen, som muligens er involvert i dypere mysterier.

En sammensatt etterforskerfigur og de naturskjønne omgivelsene i nord-Wales gjør at vibbene går i retning av såvel «Broen» som førstesesongen av «Top of the Lake». Spent på fortsettelsen!

Vil du heller se…

Et periodedrama? «Ku’damm 59» (miniserie fra 2018). Tre nye episoder om søsterflokken som vokser opp i femtitallets vest-Berlin.

Det nye «Skam» (kanskje)? Se «Lovleg» (serie fra 2018). Fersk ungdomsserie som lover godt. Nye episoder hver torsdag.

Humor? «Oslo Zoo» (serie fra 2018). Forviklingskomedie som er klein på den bra måten.

Netflix

Se «Inside Man» (film fra 2006).

Netflix er definitivt mer kjent for serier enn film, men er ferd med å rulle ut en alvorlig sjarmoffensiv mot de som foretrekker sistnevnte format. Ut over høsten kommer det en rekke spennende originalfilmer, og stadig oftere fylles det på med gamle, men gode titler. Denne uka kom det en rekke som er mer enn verdt å se – for eksempel denne stilige og spennende kuppfilmen fra 2006.

Under påskudd av å være håndtverkere entrer en gjeng innbruddstyver en storbank på Manhattan der de tar en haug med gisler og kler dem opp i samme kjeledresser som de selv bærer, for å forvirre politiet.

Situasjonen utvikler seg til et nervepirrende og utforutsigbart forhandlingsspill, der flere av deltakerne har skjulte agendaer og handlingen stadig tar overraskende vendinger.

Vil du heller se…

En sjarmbombe? «About a Boy» (film fra 2002). Uansvarlig hipster (Hugh Grant) later som om han har sønn – for å sjekke damer.

Katastrofefilm? «Contagion» (film fra 2011). En virusepidemi-film som setter realisme i høysetet, uten å ofre noe av spenningen.

Krim? «The Ozark» (serie 2016-18). Endelig er sesong to her! Skummel og spennende serie.

TV 2

Se «Manifesto» (film fra 2017).

OK, dette er muuuligens i særeste laget hvis du bare vil slenge beina på puffen, sprette en bayer og la helgefreden senge seg. Men det er noe fortryllende over denne kunstfilmen, som uansett klokker inn på nøysomme nitti minutter. Og digger du Cate Blanchett er den et must.

Hun spiller 13 forskjellige roller som spenner fra nyhetsoppleser til skolelærer, forsker og uteligger. Og alle leser de opp forskjellige manifest, fra Karl Marx til Werner Herzog og en haug kunstnere vi aldri har hørt om. Det er absurd og surrealistisk og veksler mellom det komiske og det tankevekkende. Og takket være Blanchetts talent og de vellagede kulissene holder det på interessen hele veien gjennom.

Vil du heller se…

En ekte helt? «Sully» (film fra 2017). Tom Hanks er flykapteinen som reddet 155 mennesker da flymotorene stanset over New York.

TV om TV? «Unreal» (serie 2015-18). Ny sesong av dramaserien om livet bak kamera på en realityserie. Denne har altfor få oppdaget!

En stemningsfull film? «Crazy Heart» (2009). Jeff Bridges i sin livs rolle som forsoffen countrysanger.

HBO Nordic

Se «Sharp Objects» (serie fra 2018).

Denne krimserien, basert på en roman av Gillian «Gone Girl» Flynn, konkluderte med åttende og siste avsnitt denne uka. Og det med en avslutning som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på noen enhver.

Dyktige Amy Adams spiller hovedrollen som en alkoholisert journalist som sendes til hjembyen, en søvnig småby i Midtvesten, for å dekke etterforskningen av en drapsgåte. Byen bringer imidlertid gamle traumer til overflaten, og hvordan hun gradvis trekkes ned i sitt indre mørke er vel så interessant som selve krimsaken.

PS! Få med deg -hele- siste episode: Sitt gjennom rulleteksten!

Vil du heller se…

Skrekk? «Castle Rock» (serie fra 2018). Mye imøtesett serie basert på Stephen Kings figurer.

Humor? «Kidding» (serie fra 2018). Første episode av den nye Jim Carrey-serien er ute!

Drama? «The Affair» (serie 2015-18). Denne la akkurat bak seg en sterk sesong, med et par skikkelige overraskende vendinger.

Viaplay

Se «Counterpart» (2018).

I fravær av noe ferskvare verdt å bruke tida på (skjerpings, Viaplay), minner vi om at denne streamingtjenesten er det norske hjemmet til en av de mest kritikerroste serienyvinningene så langt i år.

I det som delvis er en spionthriller som snytt ut av nesa på John le Carré, og delvis en science fiction-fantasy, spiller J.K. Simmons en FN-byråkrat som oppdager at organisasjonen skjuler en parallell dimensjon. Og i denne dimensjonen bor det en bizarro-versjon av ham selv.

Det høres rimelig corny ut, men er besettende spennende og veldig smart skrevet. Og det er en serie som minner deg om at din egen skjebne ikke er skrevet i stein, men en du selv er med på å forme, hver eneste dag.

Vil du heller se…

Noe urovekkende? «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017). Hypotiserende og skummel dramafilm med Colin Farrell og Nicole Kidman.

Hardkokt action? «Preacher» (serie 2016-18). TV-serien basert på den populære tegneserien er inne i sin tredje sesong, og begynner å finne formen.

Et krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise i toppform som narkosmugler og CIA-informant. Utrolig, men sann historie – og herlig 80-tallskoloritt.