Netflix

Se «The Dark Crystal: Age of Resistance» (animasjonsserie, 2019).

Forhistorien til dukkefilm-mester og «The Muppet Show»-skaper Jim Hensons film fra 1982 treffer på alle de riktige blinkene: En både skummel, morsom og bevegende fortelling formidlet gjennom praktfull, stemningsskapende animasjonsteknikk.

Mulig vi har en ny fantasy-klassiker her, folkens – en serie som vil bli omtalt i samme åndedrag som «Game of Thrones» og Peter Jacksons «Lord of the Rings»-filmatiseringer.

Med en handling lagt til mange år før handlingen i filmen, er det ikke nødvendig å ha sett originalen for å nyte den 10 episoder lange serien. Men har du gjort det, vil du kjenne igjen planeten Thra, der godhjertede og naive alvevesener har underkastet seg de ondsinnede fugle-øglene kjent som «skeksiser».

Denne serien er det en skam å «binge» – den bør helles konsumeres i et så sakte tempo som mulig, som en flaske god årgangsvin der hver slurk må nytes til det fulle.

Vil du heller se…

Krimdrama? «Mindhunter» (serie, 2017-19). Ny sesong om FBI-agentene som jobber for å forstå seriedrapsmenns psyke.

Noe muntrere? «Glow» (serie, 2017-19). Tredje sesong om wrestling-damene i LA på 80-tallet lover meget bra.

Actionfilm? «Mission: Impossible» (film fra 1996). Alle de fem første filmene i serien er ute, den første er fortsatt den beste.

HBO Nordic

Se «The Affair» (serie 2014-2018).

Femte sesong er nå igang. Dette mørke relasjonsdramaet åpnet knallsterkt i første sesong, tilbake i 2014.

Den hadde et sterkt skuespillerensemble, en fengslende fortelling om et familieliv i oppløsning, og et smart fortellergrep der de samme scenene blir vist fra forskjellige synsvinkler.

Etter det slet serien tidvis med å holde på vår interesse. Avslutningen på den fjerde sesongen var imidlertid så sterk at den ble en snakkis, av årsaker som det er vanskelig å komme inn på uten å spoile.

Og den aller siste episoden brakte en av disse geniale tvistene som får deg til å føle at alt er planlagt – helt fra starten for fire år siden – for å lede fram til der vi er nå.

Det gjør det helt umulig å ikke benke seg for den femte og aller siste sesongen.

Vil du heller se…

Noe annerledes? «Beforeigners» (serie, 2019). Kreativ, norsk krim/scifi/komedie-blanding som allerede har rukket å bli en snakkis.

Maktkamp? «Succession» (serie, 2018-19). Herlig rollegalleri i drama fra innsiden av en steinrik og mektig familie.

Lun humor? «Gøsta» (serie, 2019). Svensk komedie om mannen som bare vil være snill og god, og hvilke komplikasjoner det medfører.

Viaplay

Se «Condor» (serie fra 2018).

Er du ute etter en dokumentar om nordamerikanske rovfugler må du se andre steder. Dette er en modernisering av spionfilmklassikeren «Three Days of the Condor» fra 1975 (den med Robert Redford og Max von Sydow), ispedd elementer fra romanen som filmen baserte seg på.

I likhet med originalene handler det om en ung CIA-analytiker som finner alle kollegene på kontoret myrdet. Snart viser det seg at han står overfor en indre fiende i etterretningsetaten.

Skal ikke påstå at dette er lynende originalt, og den er du ute etter skikkelig kaldkrigsparanoia og genuin søttitallssjarm må du leie originalfilmen (fins på iTunes).

Men det er en kompetent spenningsserie med et hyggelig bekjentskap i hovedrollen – nemlig Max Irons, sønnen til Jeremy. Og får du fot for den kan du glede deg over at ytterligere en sesong er på vei.

Vil du heller se…

Humor i ørten episoder? Se «The Office US» (serie 2005-13). Viaplay byr nå på samtlige sesonger av den amerikanske remaken av Ricky Gervais’ glansnummer.

Hiphop-komikk? Se «Atlanta» (serie 2017-18). Donald Glovers dramakomedie om to fettere som prøver å slå seg opp på rap-scenen i den amerikanske storbyen.

Historisk drama? Se «First Man» (film fra 2018). Ryan Gosling er førstemann på månen i lekker film som fokuserer på det menneskelige dramaet bak Apollo-ferden.

NRK TV

Se «Shetland» (sesong 4, 2018).

Jeg vet at det er forskjell på kriminalstatistikk og fiksjon.

Men jeg sliter litt med å tro at den den tynt befolka øygruppa i Nordsjøen er så belasta med folk som tar livet av hverandre, at krimserien «Shetland» kan sette opp drapsgåte etter drapsgåte i all evighet.

Det er likevel noe med de værharde omgivelsene og den evig truende, mørkegrå himmelen som kler en krimserie som denne.

I sesong 4 er det i det minste en gammel ugjerning fra 90-tallet som setter handlingen i spill – og det er en handling som løfter de seks episodene til noen av de beste serien har hatt å by på så langt. Den tar dessuten en svipptur til Norge!

Vil du heller se…

En eksotisk film? Se «Neon Bull» (film fra 2016). Iremar drømmer om å bli moteskaper, men er låst i et hardt liv på et omreisende rodeo.

Familiedrama? Se «Blodsbånd» (serie, 2018). Mørke hemmeligheter i intens spenningsserie fra Irland.

Dokumentar? «Bjarne vil ikke på film» (2018). Snurrig liten historie om et gryende vennskap mellom en ung, polsk filmskaper og en inneslutta norsk sauebonde.

TV 2 Sumo

Se «Peaky Blinders» (serie, 2013-17).

Er et par år siden denne serien peaket (sorry!) med en fantastisk fjerde sesong. Men med sesong 5 igang på tv i Storbritannia (og formodentlig på vei til våre breddegrader etterhvert) er det på tide å minne om at en av tidenes beste historiske epokeskildringer fortsatt ligger i Sumo-biblioteket (og Netflix, for den saks skyld).

Vi er i Birminghams underverden i mellomkrigstida. Thomas Shelby er en karismatisk figur med grandiose planer som skal gjøre ham til kongen av West Midlands’ underverden.

Disse planene innebærer jevnlige utbrudd av blodige voldshandlinger, gjerne tonesatt av moderne rockemusikk.

Det er ikke subtilt, og mellom de overveiende gode anmeldelsene serien har fått kritikk for å blande inn hendelser og historiske figurer fra andre tidsepoker, og for å glamorifisere arbeiderklassens kår i de harde mellomkrigsåra. Men det er aldri, aldri kjedelig!

Vil du heller se…

Popcornfilm? Se «Transformers» (2007). Blockbusting opphøyd til kunstart. Her er utøvelsen av alle av filmskaper Michael Bays kjennetegn perfeksjonert.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.

Western? «The Son» (serie, 2018). Pierce Brosnan er oljemogulen som vokste opp blant urbefolkningen.