22. januar starter opptakene på en ny NRK-komedie som produseres av Viafilm, selskapet som har gitt statskanalen internasjonal oppmerksomhet med  både «Lilyhammer» og «Vikingane».

«Magnus» beskrives i en pressemelding av Nordisk Film og TV-fond som om Peter Sellers-figuren Clouseau møter «Stranger Things» og et par linjer senere som en «oppfølging av den respektløse humoren og stemningen i «Vikingane», men satt i et kontemporært scifi/krim-univers».

Komedie med konsekvenser

Hvilket både vekker nysgjerrigheten og forvirrer nok til at det er verdt en telefon til manusforfatter, hovedrolleinnehaver og med-regissør Vidar Magnussen. Han sitter i et møte, men har tre minutter:

– Dette er en serie jeg har jobbet med i mange år. Den aller første tanken var: Hva skjer hvis en helt absurd karakter lander i et helt normalt univers? Hvordan utfolder komedien seg hvis den får ekte konsekvenser? Det syntes jeg var spennende å forske på, sier Magnussen, som du kjenner fra «Underholdningsavdelingen» og «Side om side» og som dessuten har regi på «Book of Mormon», suksessmusikalen på Det Norske Teateret.

Ille tilberedt, er det ikke det det heter?

– Det endte med en slags Clouseau, men i en mørkere og mer realistisk palett enn det du finner i en reinspikka komedie. Et univers der valgene som tas faktisk får konsekvenser og folk dør. Det er en science fiction-komedie, kanskje, hvis man skal koke det ned til en veldig kort beskrivelse, sier han.

Undercover

Mer konkret:

Hovedfiguren Magnus er en eksentrisk, tidligere politietterforsker som går undercover for å løse en drapssak ved hjelp av bifiguren Dan (Pål Rønning), em suicidal og lett overtalbar politikollega.

Opprullingen av saken bringer dem i kontakt med en traumatisert polsk bygningsarbeider, mystiske bønder, en ustabil fangirl, en hemmelig militæroperasjon, korrupt politi og et og annet troll, alt i følge pressemeldinga.

Og blant virkemidlene som tas i bruk er at Magnus kler seg ut som… en kommode?

–Magnus har noen rare metoder for spaning. Da fokuserer han veldig mye kraft på noen veldig rare redskaper, og en av dem en forkledning som en kommode. Da kan han avlytte folk simpelthen ved å være i samme rom som dem, forklarer serieskaperen.

Hovedfiguren OG seriens tittel i ett og samme skjermbilde!

– Drapssaken han skal løse viser seg å være være like absurd som ham selv, og han ender med å løse fordi han er så rar som han er, sier Magnussen, som har med seg Rolf Magne Andersen som medforfatter og Geir Henning Hopland («Frikjent», «Lilyhammer», «Det tredje øyet») som hovedregissør.

De skal, i likhet med «Vikingane», spille inn alle scene både på engelsk og norsk, slik at det blir muligheter for å dele serien med utlandet. For øvrig står ikke Magnussen inne for sammenlikningen film- og tv-fondet gjør med «Vikingane».

– Jeg har enorm respekt for det de gjør i «Vikingane», men nei, «Magnus» likner ikke «Vikingane». Ikke i det hele tatt.