Du skal være en ganske modig film- og tv-serieskaper om du skal ta for deg 22. juli. På den ene siden er det såklart et helt åpenbart behov fremdeles for å bearbeide terrorhendelsene og samtale om hvordan de har preget landet vårt – på en annen side er det en enorm risiko ved å ville fortelle Den Store Fortellingenom en hendelse hele befolkningen har et så sterkt forhold til.

Uansett: Det er en kunstners rett og plikt å forsøke, og Sara Johnsen (bildet øverst) og hennes ektemann Pål Sletaune er nå i gang med utviklingen av en dramaserie på NRK. Med seg på laget har de fått journalistene Kjetil Østli og Ola Henmo, begge tidligere profilerte fjes i Aftenposten før de tok sluttpakke i 2012.

Det er Aftenposten selv som melder om saken. Prosjektet er foreløpig i et svært tidlig stadium, og manus er for tiden under utarbeidelse – realistisk premieredato er altså fire-fem år fram i tid.

– Vi jobber med et prosjekt hvor hendelsene 22. juli er ett av elementene. Det er tenkt som et portrett av Norge sett gjennom disse hendelsene, sier Sletaune til Aftenposten.

Han understreker at serien ikke skal bli noen fortelling om terroristen, men at den tar utgangspunkt i alle institusjonene som var involvert.

– Det er allerede laget mye stoff rundt 22. juli-hendelsen. Det vi gjør er i et mer kunstnerisk og fiksjonelt perspektiv. Samtidig er dette et stoff vi ønsker å behandle med stor respekt og ydmykhet. Det er en stor hendelse i norsk historie, som fortsatt påvirker mange mennesker, sier dramasjef Ivar Køhn i NRK til Aftenposten.

Sara Johnsen og Pål Sletaune har i hvert fall erfaring som kommer til å komme godt med her. Johnsen har laget filmer som «Vinterkyss», «Uskyld» og «Upperdog» – sistnevnte vant blant annet fem Amanda og Filmkritikerprisen i 2009.

Pål Sletaune står bak filmer som «Budbringeren», «Naboer» og «Babycall», og sist vi snakket med ham forberedte han film om livet til spritsmugler Arthur Omre.

Sletaune og Johnsen er for øvrig ikke de eneste som sysler med tanken om et 22. juli-prosjekt. Også Vibeke Løkkeberg har jobbet med en film – en blanding av dokumentar og fiksjon – med terrorhendelsen som bakteppe.