USA har virkelig fått øynene opp for skandinavisk tv-drama i det siste, og spesielt muligheten til å lage egne nyinnspillinger frister.

Sist ut er NRKs kommende spenningsserie «Mammon», som skal ha norsk premiere 1. januar 2014. Men allerede har amerikanske 20th Century Fox sikret seg rettighetene til serien, melder NRK.

Dette skal visstnok være første gang rettighetene til en serie er solgt til USA før serien har gått på skjermen her hjemme, kan kringkastingen fortelle.

I «Mammon» vil vi følge Jon Øigarden i rollen som Aftenavisen-journalist Peter, som får et anonymt tips om ugler i mosen i finanssektoren. Den gravende journalisten spar seg etterhvert oppover mot samfunnstoppene, noe som raskt viser seg å være farlig for både ham og hans nærmeste.

Ellers i serien møter vi Lena Kristin Ellingsen som Økokrim-etterforsker Vibeke og Nils Ole Oftebro som nyhetsredaktør Mathiesen.

Serien har vært ferdig i et år, men ble utsatt på grunn av «Broen» og «Lilyhammer». I mellomtiden er den blitt vist for et testpublikum, som tilsynelatende klappet så høyt i hendene at NRK Drama allerede har bestemt seg for å lage en andresesong – arbeidet med denne er allerede i gang.

«Mammon»-produsent (og konstituert sjef i NRK Drama) Vegard Stenberg Eriksen forteller til NRK at avtalen med 20th Century Fox kom i stand gjennom et allerede godt samarbeid med DRG – en av verdens ledende innholdsdistributører i denne bransjen.

– Allerede etter to måneders opptak inviterte vi dem til å se hva vi holdt på med, og vi jobbet mye med å få dem interessert og holde dem orientert underveis. Dette er en vanlig måte å jobbe på ute i bransjen, og det har vi nå blitt flinkere til i NRK, sier han til NRK.no, samtidig som han bedyrer:

– Samtidig har vårt fokus hele tiden vært å lage en serie for norske seere, legger han til.

Det er produsent Eriksens bror Gjermund Eriksen som har skrevet manus, mens regi er ved Cecilie Mosli.

Andre skandinaviske serier som for tiden lages om til amerikansk drakt er «Broen» («The Bridge»), «Forbrytelsen» («The Killing»), «Hellfjord», «Lærkevej» («Park Road») og «Den som dreper» («Those Who Kill»).

Så skal det også legges til at et salg ikke er noen garanti for at serien settes i produksjon i USA. 20th Century Fox har for eksempel også kjøpt rettighetene til å spille inn en amerikansk versjon av «Dag», uten at de har benyttet seg av denne muligheten så langt.