Vel skinner sola, men skjebnen hviler tungt over de store, hvite bygningene på Marienlyst om dagen. I det vi antar er dunkle, røykfylte kontorer med mahogny-møbler og persiennene dratt ned (ok, vi har livlig fantasi) bestemmer i mektige mennesker skjebnene til en rekke av NRKs drama- og underholdningsprosjekter: Hvem får fornyet tillit og hvem sendes på tv-historiens skraphaug?

Det kommer forhåpentlig noen gode nyheter fra denne prosessen etterhvert, men Filter Film og TV kan i dag avsløre at selveste  «Underholdningsavdelingen», med 717 000 seere i snitt siste sesong, har blitt øksa – i det minste fram til 2018.

Det bekrefter underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK:

«Trolig ikke Underholdningsavdelingen i 2017. Men kommer med mye annen moro, også på lørdag etter nyttår. Vi bruker rett og slett pengene på noe annet. Så får vi bare se om vi kommer tilbake med Underholdningsavdelingen i 2018», skriver han i en sms.

Det sketsj-baserte humorprogrammet dukket først opp på skjermen i februar 2013 og har blitt en innarbeidet del av lørdagstilbudet på NRK1. Komikere og skuespillere fra Robert Stoltenberg og Bjarte Tjøstheim til Stein Johan Grieg Halvorsen, Live Nelvik og Herborg Kråkevik har vært en del av ensemblet, som på slutten besto av Kristine Riis, Christian Fredrik Mikkelsen, Christian Skolmen, Martin Beyer-Olsen og Silje Torp.

Torp, som har vært med i tre av de fire sesongene som er laget, legger ikke skjul på at avgjørelsen er trist.

– Når man jobber med å få til et format og et trylleformular som heter humor og sjanger, er det synd å ikke få forske videre med de verktøyene en har skaffet seg. Vi var på god vei mot noe bra, men nå blir arbeidsprosessen brutt. Det blir spennende å se om de klarer å samle troppene igjen på et senere tidspunkt, sier hun til Filter Film og TV.

– Det tar faktisk mange sesonger å jobbe seg inn i et format. Særlig innen humor er det mye skepsis i starten, og vanskelig å ta folk med storm. Vi har vært et breddeprogram som skulle favne mange, og har klart å fenge de unge voksne, en gruppe det er vanskelig å få fatt i. Vi har bygget opp en trofast seerskare av blodfans, og det aller verste med dette er å skuffe dem. Jeg vet det er mange som vil bli skuffa, legger hun til.

Kjent format

Halvorsen er likevel ikke redd for å miste momentet etter fire sesongers oppbygging av konseptet.

«Tror ikke det er noe problem å eventuelt hoppe over et år. Etterhvert et kjent format for seerne», tekster han.

«Skyldes dette at sporten trenger mer penger neste år?» prøver vi oss.

«Nei, absolutt ikke», svarer underholdningssjefen.