Tidligere denne uka hadde NRK3 premiere på HBO-serien «Girls». Gjennom seks år har kanalen vist serier som «The Sopranos», «Seks fot under», «Curb Your Enthuasiasm» og «The Wire».

Men nå er samarbeidet med HBO trolig i ferd med å gå mot slutten. I likhet med SVT vurderer NRK å ikke fornye avtalen med HBO, melder Dagens Næringsliv.

Det betyr i så fall at HBO-innhold bare blir tilgjengelig i Norge mot betaling, via CMore eller HBO Nordic.

Årsaken er at NRKs avtale kun har gitt kanalen rettigheter i det såkalte fri-tv-vinduet, altså etter at seriene har vært sendt på CMore. NRK måtte for eksempel vente i ni måneder med å sende «Girls», og omtrent like lenge før de kan sende nye episoder av «Game of Thrones».

Dette forstår ikke seerne, som har anklaget NRK for å være treige på labben.

– NRK får et omdømmetap fordi seerne tror at vi ikke respekterer deres ønske om å være tidlig ute med seriene, sier redaksjonssjef for innkjøp i NRK, Fredrik Lühn, til Dagens Næringsliv.

Avtalen med HBO utløp i desember, og noen nye forhandlinger er ikke begynt. Det ligger i kortene at HBO må skru ned prisen betraktelig om det skal bli noen ny avtale.

Og konkurransen om HBOs innhold i fri-tv-vinduet er ikke akkurat kjempestor. Dagens Næringsliv har ringt rundt til de andre norske kanalene, som også er svært lunkne til tanken om å sende HBO-serier så lenge etterpå.

– Vi ønsker å gi det beste tilbudet til vårt publikum, og en side ved det er at man er aktuelle når en serie omtales, når seerne er nysgjerrig på den. Vi er ikke blinde for de kommentarer som blir sendt oss om at vi ligger bakpå i forhold til det å være aktuelle, sier Fredrik Lühn i NRK til Dagens Næringsliv.

Så spørs det hvordan HBO kommer til å reagere, om de ikke får skaffet seg nye fri-tv-avtaler i Norden.

På den ene siden har jo folk tilgang på HBO-serier gjennom CMore og HBO Nordic, men det er vel liten tvil om at dvd-salget av HBO-serier har nytt godt av at seriene også har vært tilgjengelig på «gratis» tv.