«Okkupert» er tenkt å bli en av tidenes dyreste norske tv-serier, og i april ble prosjektet tildelt ni millioner kroner fra Norsk filminstitutt – av et totalbudsjett på over 80 millioner kroner.

Den opprinnelige hjernen bak serien er Jo Nesbø, som skrev de første episodene allerede i 2008.

Nå trekker imidlertid NRK seg fra serien. TV 2 står klar til å ta over, skriver Dagens Næringsliv.

Prosjektredaktør for eksternt drama i NRK, Tone C. Rønning, forklarer at det er en kombinasjon av flere faktorer som nå gjør at statskanalen dropper ut.

– Ut fra tidsplanen opplevde jeg at vi ikke hadde fått ut nok potensial. Det er summen av mange omstendigheter som gjør at vi valgte å ikke gå videre med det. Noen ganger er et skritt tilbake et skritt i riktig retning, sier hun til Dagens Næringsliv.

«Okkupert» handler om et Norge i nær framtid, som er okkupert av Russland.

I serien skal vi få se hva som skjer med folket i et land når det okkuperes. For å sitere en tidligere pressemelding: «Er det hold i teorien om at hvis du lar innbyggerne beholde livsstil, materielle goder, fysisk trygghet og en følelse av «rimelig frihet» – vil deres motstandsvilje da være minimal?»

Alle episodene skulle ikke skrives av Nesbø – i stedet ble det opprettet et «writers room» som (fulgt av Nesbø selv) har jobbet med serien etter en amerikanske modell med tre forfattere: Karianne Lund, Jan Trygve Røyneland og hovedforfatter Harald Rosenløw Eeg.

Ifølge Rønning har ikke modellen vært uproblematisk, og ifølge Marianne Gray i produksjonsselskapet Yellow Bird hadde NRK ønsket seg at Nesbø skulle være mer involvert.

– Det handler ikke om hva som er ønsket, men hva som er mulig. Jo har jobbet lenge med å utvikle serien, men har andre ting. Han skriver bøker, han har et band og karrieren hans har eksplodert i utlandet. Dette er tidkrevende, sier Gray til DN.

Ifølge avisa vil TV 2 «etter all sannsynlighet» ta over serien, som i så fall kan starte innspillingen i mars.

Nesbø har også en rekke andre tv- og film-prosjekter gående, blant annet «I Am Victor» som – sist vi hørte – fremdeles hadde en mulig framtid på NBC.

Han har også solgt filmrettighetene til en rekke av sine bøker.