At tv-kanaler kopierer hverandres realitykonsepter er ikke noe nytt, og nå er det tydeligvis Amerika som er det store for norske kanalsjefer.

Selv hadde jeg egentlig ganske stor glede av TVNorges «Alt for Norge», der en gjeng norskættede amerikanere konkurrerte i diverse utpregede norske øvelser (akevittdrikking var vel det mest minneverdige).

I kveld er det klart for TV 2s «svar» på TVNorges suksess, konseptet «Sønner av Norge», der fire norskamerikanere skal forsøke å finne kjærligheten i gamlelandet ved hjelp av programleder Katarina Flatland.

Så var det TV3, da.

I helgen dukket det opp rapporter i kanadiske medier om at de to norske programlederne Thomas Gullestad og Esben Selvik (kjent som Finger’n og Dansken fra Klovner i kamp) lusket rundt i Calgary med Norway’s biggest country star Rune Rudberg på slep.

Ifølge CTV News var trekløveret på jakt etter Rudbergs inntil nå ukjente slektning i OL-byen i forbindelse med innspillingen av programmet «Uncle America» (tør vi gjette «Onkel i Amerika» på norsk?). Et kjapt googlesøk viser at Gullestad og Selvik blant annet også har vært og spist lutefisk i Hutchinson og jaktet norskamerikanere i Oregon.

I Oregon var de forresten også gjester i et lokaltv-program på AM Northwest – se resultatet i videovinduet over.

«Onkel i Amerika» (?) skal sendes i løpet av våren 2012.

Når det gjelder fenomenet med at kanalene kopierer hverandre, har Dagsavisen tidligere laget sak på dette. TVNorges Svein Tore Bergestuen hadde da en pragmatisk holdning til det hele:

– Alle står fritt til å lage norskamerikaner-konsepter. TV handler om trender, og vi kan ikke ta patent på program annet enn ved å registrere titlene som våre merkevarer. Jeg tror ikke oppskriften for TV 2 er å kopiere TVNorge. Man vinner heller ikke TV-kampen ved å bli sur og si at noen lager TV som ligner på oss, uttalte han.

«Sønner av Norge» har TV 2-premiere i kveld.