Siden NRK sitter på de norske visningsrettighetene til den siste sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom» og ikke har tenkt å vise den før langt utpå nyåret, har vi nordmenn så langt ikke fått lov til å møte Skade, den nye rollefiguren som er spilt av 22 år gamle Thea Sofie Loch Næss fra Kristiansand.

Men mye tyder på at det er bemerkelsesverdig opptreden hun har. En uke etter at tredjesesongen ble sluppet i så og si hele verden på Netflix, fyker nemlig den norske skuespilleren nemlig opp til 10. plass på IMDBs liste over skuespillere folk søker mest etter.

EDIT: Uka etter at denne saken ble skrevet, havnet Loch Næss på førsteplass på den samme lista!

Bursdagsoverraskelse

Det såkalte star-meteret oppdateres ukentlig og rangerer verdens skuespillere basert på en algoritme der antall besøkende på vedkommendes IMDb-profil er den viktigste komponenten. Siden IMDb har over tre milliarder sidevisninger i måneden skal det noe til å manipulere rankingen, og IMDb sier de selv overvåker star-meteret for å luke ut all trafikk som ser mistenksom ut.

– Det er «ganske» kult. Jeg fikk vite om det i går, på 22-årsdagen min, så det er veldig stas, sier Loch Næss til Filter Film og TV.

Thea Loch Næss i rollen som Skade.

Loch Næss’ 10-plass er, såvidt vi vet, den høyeste rangeringen noen norsk skuespiller har hatt på filmdatabasen (Silje Torp var oppe blant de 100 øverste etter lanseringen av «Norsemen» sesong 2, mens Ingrid Bolsø Berdal var oppe på en 12. plass da den siste sesongen til «Westworld» gikk sin seiersgang).

Blod, vold og manipulering

At mange har bitt seg merke i Skade og blitt nysgjerrige på skuespilleren bak figuren, reflekteres også på sosiale medier: Det er ikke så mange som får 15 000 nye følgere på Instagram nærmest over natta.

Slik ser hun ut i sivil. (Foto: Hieu Le)

– Det er ikke godt å si hvorfor så mange er opptatt av Skade, men hun er noe helt annet enn alt man har sett før: En sosiopat og viking som introduseres i første episode, som ellers byr på mye blod, vold og manipulering. Hun er på mange måter selve antagonisten i denne sesongen, og så er det jo noe med det å være et nytt tilskudd til en serie som allerede har svært mange tilhengere, sier Loch Næss.

Hun debuterte som skuespiller i ungdomsfilmen «Natt til 17.» i 2014 og hadde en stor rolle i «Dryads – Girls Don’t Cry» året etter. I 2016 spilte hun hovedrollen i en pilotepisode som skulle bli en ny, stor HBO-serie, men som dessverre ikke ble videreført.

– «Mogadishu, Minnesota» handlet om det somaliske miljøet i Minnesota, men ble nok både vanskeligere og farligere å lage etter at Trump kom til makten: Hadde man begått den minste feil i skildringen av miljøet, kunne man risikert å skape grobunn for mer hat, sier hun.

På «The Last Kingdom»-settet sammen med Ola Rapace. (Foto: James Northcote)

Spiller mot Disney-stjerne

Men også før «The Last Kingdom» gjorde henne til stjerne har hun hatt en god tilgang på nye jobber.

– Jeg er med i den nye krimserien «Wisting», som kommer til påske, og har blant annet vært med i en kinesisk spillefilm, så jeg synes jeg får lov til å gjøre mange morsomme og rare ting. Neste uke reiser jeg til USA for å spille i en amerikansk indiefilm mot Dylan Sprouse, sier hun.

Han er, for ordens skyld, en av stjernene fra Disney Channel-sitcomen «The Suite Life of Zack & Cody».

Det er en kjent sak at castingagenter og film- og serieskapere følger nøye med på IMDBs starmeter for å se hvilke skuespillere som engasjerer publikum, så ikke se bort fra at det kan komme nye roller for Thea Sofie Loch Næss.

– Man må jo kunne håpe på det? Min drøm er å få leve av det jeg elsker, sier hun.

Kaffepause med Jeppe Back Laursen, som spiller karakteren Haesten. (Foto: Privat)
På «The Last Kingdom»-settet. (Foto: Privat)
  • «The Last Kingdom» handler om danske vikingers invasjoner på de britiske øyene i det 9. og 10. århundre, og er basert på de historiske romanene til Bernard Cromwell.
  • Serien, som har norske skuespillere som Tobias Santelmann og Jeppe Beck Laursen i sentrale roller, ble opprinnelig skapt av BBC America og har siden blitt plukket opp av Netflix.
  • Den tredje og foreløpig siste sesongen ble lagt ut globalt på Netflix i forrige uke. I Norge skal den imidlertid vises på NRK først, og kommer derfor på Netflix Norge først mot slutten av neste år. NRK sier de planlegger å vise den til våren eller sommeren.