En ny «Die Hard»-film er fremdeles en stor begivenhet i vår bok. For mange som ble født på 80-tallet (og som ikke fikk lov til å se mer ekstremvoldelige Sly og Arnold) var John McClane den første store actionhelten.

Særlig film nummer én og tre holder seg fremdeles godt, og selv ikke den noe mindre vellykkede fireren ødelegger inntrykket av en meget sterk franchise.

Men nå er vi ærlig talt litt bekymret for «A Good Day to Die Hard», den femte filmen i serien.

For eksempel fordi det knapt er en anmeldelse å oppdrive fra filmen (norske anmeldere har skrevet under på at de ikke skal anmelde den før premieredagen i morgen, og det samme gjelder vel for amerikanske anmeldere vil vi tro).

Vi har imidlertid surfet litt rundt, og sett at noen få aktører har gitt blaffen i sperrefrister. Filmen er dessuten ute i flere asiatiske markeder, og det er også kommet endel tilbakemeldinger derfra.

Twitchfilm er kanskje den største filmbloggen som har publisert sin anmeldelse – og de er nådeløse i sin slakt av «A Good Day to Die Hard».

Poenget er vel, slik vi leser Twitch, at John McClane lenge var en ganske revolusjonerende annerledes actionhelt. Den første filmen var full av humor og satire (også på actionsjangeren i seg selv), og de dummeste karakterene i filmen er politifolka og FBI som insisterer på å bruke rå machomakt for å storme skyskraperen, uten å komme noe vei.

I «A Good Day to Die Hard» er det McClane selv som er blitt denne dumme actionbølla – en hensynsløs sosiopat, faktisk.

– McClane stjeler biler, skriker etter sivilister, sprenger bygninger, veier og kjøretøy, uten å ha noen informasjon om hvem han jakter på eller hvem som skyter på ham (…). McClane er ugjenkjennelig fra den elskelige villstyringen fra den første filmen, og fortjener egentlig bare å bli innlagt, skriver anmelder James Marsh.

«A Good Day to Die Hard» er den korteste filmen i serien med nesten en halvtime, men klarer likevel å gjøre mer skade på «Die Hard»-merkevaren på 97 minutter enn noe annet i filmseriens 25-årige historie. Dum, brautende og kjedelig, der forgjengerne var smarte, vittige og underholdende. «A Good Day to Die Hard» er definitivt den dårligste av de fem filmene, og sliter med å fungere som en enkel actionfilm også på et helt basalt nivå. Filmen er ikke bare dårlig, den er flau, og nyheten om at det kan komme enda flere filmer gir grunn til bekymring, fortsetter han.

Singaporske Insing.com har også publisert en anmeldelse, og gir filmen to av fem stjerner.

Også de peker på at karakteren John McClane er totalt ugjenkjennelig fra de tidligere filmene.

– Man kan sikkert anklage manusforfatter Skip Wood («The A-Team») for dette, men noe skyld bør også legges på Bruce Willis, som har produsert filmen. Willis, som har god kjennskap til franchisen, burde ha sett at manuset ikke holdt nivå før han dukket opp på skjermen, skrikende som en sosiopat i Moskvas gater, skriver anmelderen.

Brukeranmeldelsene hos Rotten Tomatoes er heller ikke særlig nådige.

– Jeg så den, og det er en av de verste filmene noensinne. Som en billig «Rambo III» uten sjel, skriver for eksempel én.

Ooops.

Det er for øvrig fremdeles lov til å håpe at stemningen snur når de store avisene kommer på banen, men vi har ikke veldig høye forhåpninger.

«A Good Day to Die Hard» har for øvrig hatt sin debut i seks asiatiske markeder (Indonesia, Hong Kong, Sør-Korea, Singapore, Malaysia og Taiwan), og går ut på over 200 kinoer i Filippinene i dag. Foreløpig har den spilt inn ti millioner dollar.