Norske Janicke i kinesisk storfilm med Steven Seagal, Mike Tyson og mange tvilsomme bensinbomber
Ikke mange nordmenn kan skryte av å ha tilbrakt to måneder i Indre Mongolia.
Svært få, vil vi anta, kan skryte av å ha gjort det sammen med Mike Tyson og Steven Seagal.
Legger du til at formålet med turen var å spille en hovedrolle i en kinesisk gigant-film, gjøre sine egne stunts og samtidig overleve kinesernes tvilsomme bensinbombe-effekter, tror jeg trygt vi kan snevre inn utvalget til Janicke Askevold.
– Det var en fantastisk opplevelse og både Tyson og Seagal var svært hyggelige. Men skal jeg ta på meg flere roller i kinesisk film, vil jeg nok stille noen betingelser. Blant annet til sikkerheten, forteller hun til Filter Film og TV.
Askevold trenger muligens en kort introduksjon: Flytta fra Norge som 20-åring, ble modell i Paris og prydet Vogue- og Marie Claire-forsider før hun bytta yrke til skuespill, har hatt små roller i filmer som «YSL» og «Smurfene 2» samt TV 2-krimmen «Det tredje øyet», og opplever for tida fulle hus i oppsetningen «Abracadabrunch» på teateret La Grande Comédie i den franske hovedstaden.
Det var i fjor at den statlige kinesiske film-mastodonten China Film Group var i byen for å finne en fransk skuespiller til den kvinnelige hovedrollen i «Zhong guo tui xiao yuan», eller «China Salesman» som den heter på engelsk: En episk og actionfylt storfilm om den gangen kinesiske interesser landet avtalen om drive telefonnettet i Sudan. Kineserne syntes ikke distinksjonen fransk/norsk var noe å henge seg opp i, og ga jobben til Askevold.
Litt usikker på i hvilken grad vi kan stole på IMDb på kinesiske produksjoner, men der står det at filmen har et budsjett tilsvarende 600 millioner kroner. Det var hvertfall skala over innspillingen:
– Dette er en stor satsing og på en måte den første filmen i Kina som lages som en internasjonal film. Handlingen foregår i Afrika, og det er flere utenlandske enn kinesiske skuespillere. Innspillingen tok fem måneder – tre i studio i Beijing og to i Mongolia – og det er mye midler tilgjengelig. Det var helt vanlig at det kunne være fire kameracrew og fire hundre mennesker på settet, sier Askevold.
– Man kan lure på hva de gjør, alle sammen: En person kan for eksempel stå og holde en en stolpe hele dagen. Og så er det naturligvis mange oversettere involvert, alle hovedskuespillerne hadde sin egen oversetter for å kunne kommunisere med regissøren, som ikke snakket engelsk, forteller hun.
– På en måte minner kinesiske filminnspillinger litt om Hollywood i gamle dager: De bygger enorme studiokonstruksjoner, og filmstjernene er virkelig stjerner, helt uinteressert i å framstå som «folkelige» slik de vestlige er. Det er viktig å opprettholde imaget, og det går i privatsjåfører og masse assistenter på alle kanter, sier Askevold.
De typiske campingvognene skuespillere får oppholde seg i mellom tagningene, som man er vant med fra vestlige filmsett, uteble imidlertid. Dermed ble tilværelsen i Mongolia en anledning til å leve tett på naturen.
– Vi bodde på hotell, men var ute hele dagen, blant kameler og geiter, og opplevde alt fra sand- til snøstorm. Vi satt under en teltduk med varme frakker fra det kinesiske militæret og ble en godt sammensveiset gjeng, sier Askevold, som særlig bondet med andre franske skuespillere som Eriq Ebouaney («Lumumba», «Kingdom of Heaven»), men også de amerikanske muskelmennene, som begge har jobbet mye for kinesisk filmindustri.
– Bortsett fra en scene jeg har sammen med Tyson filmet vi på forskjellige tidspunkter, men jeg traff begge på settet. Mike Tyson er en veldig snakkesalig så lenge han er i godt humør; han er veldig musikkinteressert og fortalte mye om sitt vennskap med Amy Winehouse. Han har dessuten god kjennskap til Norge og bedre kunnskaper om den norske kongerekka enn meg. Men når han er trøtt må man holde litt avstand, ler hun.
– Steven Seagal er også en imøtekommende og interessant fyr. Han forteller gjerne om sin jobb som ranger (Seagal var i en periode sheriff i et kirkesogn i Louisiana, hvilket selvsagt avfødte en dokuserie, journ. anm.) og er en veldig spirituell type med mongolske aner og familie, blant annet en mongolsk sønn som han snakker mye om, sier Askevold.
«Zhong guo tui xiao yuan», hvis premieredato ikke er satt, er inspirert av en sann historie fra 2005, men Askevolds rolle – som megler mellom sudanske myndigheter og de kinesiske telekom-folka – er oppdiktet.
Om premisset høres knusktørt ut høres det ut som kineserne har gjort sitt for å sprite det opp.
– Det var masse actionscener med råkjøring i ørkenen, slåssing, sparking, løping, krabbing med eksplosjoner på alle kanter. De brukte svære bensinbomber med høyst reelle flammer, og det var verken brannmenn, medisinsk utstyr eller slukkeapparater på settet, så det kunne gått skikkelig galt. Jeg kan godt tenke meg å spille i flere filmer i Kina, men da kommer jeg til å stille visse krav om sikkerheten, sier Askevold, som har regissørmann og en datter på seks i Paris.