I noen år har det vært kjent at den norske, New York-baserte produsenten Linda Sætre («March of the Penguins») har jobbet med en spillefilm om den beryktede norske massemorderen Belle Gunness.

Gunness, opprinnelig født Brynhild Paulsdatter Størset, utvandret fra Selbu i Trøndelag til Chicago i 1881. Etter å ha mistet mannen sin flyttet hun ut på landet, der hun lokket til seg beilere via kontaktannonser – før hun ganske raskt drepte dem.

Hvor mange som strøk med er ukjent, men det anslås at Gunness kan ha tatt livet av mellom 25 og 40 personer – inkludert hennes egne barn.

Utvilsomt materiale for en thriller, slik Sætre planlegger – «The Belle Gunness Story» opplyses å fortsatt være i preproduksjon.

Sætre har helt siden hun hørte historien om Gunness på Cannes-festivalen i 2006 brukt mye tid og penger på research og forarbeid til filmen, med hjelp fra historikere, tidligere politimenn og FBI-agenter … og klarsynte?

I en fersk artikkel i Herald Argus, lokalavisen i Gunness’ hjembygd La Porte, Indiana, kommer det nemlig fram at researchen tilsynelatende ikke har skjedd uten trøbbel.

Den tidligere læreren og Gunness-eksperten Bruce Johnson forteller der historien om hvordan han mens han viste «et norsk filmcrew» rundt i kjelleren til Gunness’ tidligere hjem brått ble dårlig i magen, svimmel og nær besvimte.

– Der og da, helt brått, falt jeg helt ut. Jeg hadde aldri følt noe sånt tidligere i livet, og vil aldri være i stand til å glemme det, sier Johnson til avisa.

Linda Sætre og Bruce Johnson sammen i La Porte, Indiana. Foto: Linda Sætre

Da han senere tok med seg filmcrewet hjem til seg, opplevde de at alle lydopptakene som var gjort hadde blitt ødelagt. Alle intervjuene med familien som bodde i hjemme var slettet, inkludert beskrivelsene av alt det overnaturlige som skal ha skjedd i huset.

Noen som imidlertid har klart å lage opptak fra huset, er det nye amerikanske tv-programmet «The Ghost Speaks», som i sin første episode «The Ghost on Murder Hill» nettopp tar for seg Gunness’ påståtte gjenferd som hjemsøker huset og familien som bor der:

Johnson, som selv deltar i det litt ostete åndemaktprogrammet, har tidligere forsøkt å selv lage en film om Belle Gunness, men det kan se ut som prosjektet stoppet opp etter at de ikke klarte å samle inn nok penger via Kickstarter:

Et annet Kickstarter-prosjekt som imidlertid har klart å samle inn nok penger, er en dokumentar som forsøker å restaurere gamle bilder av Gunness og hennes ofre til moderne HD-oppløsning:

Om Linda Sætre snart setter i gang med innspillingen – kanskje får hun napp på årets Cannes-festival? – blir hun imidlertid ikke alene om å lage spillefilm om den norske massemorderen.

Den amerikanske «Bobby»-produsenten Ed Bass jobber også med filmen «Belle», som han selv har skrevet, produserer og spiller i. Filmen skulle egentlig vært premiereklar allerede i 2011, men er ifølge IMDB fortsatt i preproduksjon med en anslått premieredato i 2013.

Den første filmen om Gunness kom i form av en stumfilm i 1908, men en god stund senere lagde norske Anne Berit Vestby dokumentaren «Bare Belle – En serie morder fra Selbu» (sic) i 2006:

Om vi snubler over Linda Sætre på årets Cannes-festival, så lover vi å spørre om noen gode spøkelseshistorier!