I kveld starter sesong én av «Girls» på NRK3. Norges to største aviser – VG og Aftenposten – anmelder serien i dagens utgaver. Begge aviser gir karakteren fem, og det hagler med fortjent ros.

Men er det bare jeg som stusser litt ved at de anmelder den første sesongen NÅ? Ni måneder etter at den debuterte på HBO i USA, og åtte måneder etter at den ble vist på CMore i Norge?

Anledningen er jo at «Girls» starter på NRK3, og det er forståelig nok. Mange norske aviser har som policy at de ikke anmelder ting som går på betal-tv-kanaler, men at de heller venter til det samme innholdet blir tilgjengelig på fri-tv – det vil si NRK, TV 2, TVNorge-kanalene eller Viasats fri-tvkanaler Viasat 4 og TV3.

Det er en håpløst gammeldags policy jeg håper de revurderer.

Amerikanske serier er nemlig i mindre og mindre grad en prioritet hos nordiske tv-kanaler. I stedet er det blitt en knallhard konkurranse om å satse mest på egenprodusert innhold (i stor grad reality, talkshows, nyheter), mens mange amerikanske kvalitetsserier dyttes unna til de minste kanalene og på de merkeligste sendetidspunkter.

Det skyldes nok ikke at interessen for amerikanske serier har dalt markant her til lands, det vet vi at ikke stemmer. Snarere skyldes det nok mediestrukturelle endringer som gjør det vanskeligere å selge amerikanske tv-serier som masseprodukt i beste sendetid.

NRK vet at Golden Globe-vinneren «Girls», en mye omtalt serie, har blitt sett av svært mange i Norge allerede – og det er derfor de velger å sende den kl. 22.25 på NRK3.

Hvor er det så folk har sett serien? Endel har sett den på CMore. Mange velger selvfølgelig å laste ned ulovlig – ifølge Dagbladet var det drøyt 125 000 nordmenn som lastet ned én enkeltepisode fra sesong to av HBO-serien «Game of Thrones» via torrentnettverk og andre ulovlige kilder.

Andre igjen bruker teknologi som gjør at de får kjøpt USA-eksklusivt innhold lovlig, som for eksempel VPN-tjenester. Serien finnes også på dvd.

Det er et problem for en aktør som NRK når de må vente så lenge på en serie som har en stor og aktiv fanskare som «Girls». SVT vurderer nå å si opp sin HBO-avtale, så lenge de ikke kan få vise seriene tidligere enn i dag – det ville forundre meg om ikke de også er inne på tanken på Marienlyst.

Innen kort tid kommer det imidlertid til å bli anledning til å se flere og flere amerikanske tv-serier lovlig i Norge, omtrent samtidig som i USA. Stort sett er det nettjenester som tilbyr dette.

HBO Nordic er jo lansert, og er forlengst i gang med sesong to av «Girls». Og Netflix satser tungt på egenproduserte serier, som de vil tilgjengeliggjøre samtidig i Norge og USA.

Kommer norske aviser til å droppe anmeldelser av Netflix-serien «House of Cards» fordi Netflix er en betal-tvkanal (på nett)? Det vil i så fall være veldig merkelig, og kommersielt uklokt. Norske aviser bør ikke lenger la distribusjonsform avgjøre hva de skal anmelde.

Massespredde løssalgsaviser er på jakt etter et størst mulig publikum, det er forståelig. Men det finnes ikke noe stort massepublikum som ser amerikanske serier samtidig – de blir sett på et utall forskjellige måter, på ulike tidspunkt. Man kunne jo for eksempel tro at «Mad Men» var en marginal serie her til lands ut fra seertallene på VOX (14 000 så seriepremieren i fjor), men samtidig var sesong 4 årets mest solgte tv-serie på dvd i 2011.

Jeg skjønner at dette byr på et dilemma for norske kulturredaksjoner.

Men den minst dårlige løsningen vil nok uansett være å behandle tv-serier som ferskvare, og lempe litt på de gammeldagse prinsippene.  Serierevolusjonen er i gang, og den er blir ikke nødvendigvis sendt på tradisjonell tv.

 

PS: Dagbladet anmelder også «Girls» i dag (terningkast fem), men det er et sammendrag av en anmeldelse avisa gjorde da serien begynte på CMore i mai. Alltid foran! Her på bloggen har vi skrevet masse om serien – en norsk frilanser bosatt i USA anmeldte sesongpremieren for oss like etter at den ble sendt der i fjor, og siden har vi skrevet mange artikler – både kjærlighetserklæringer og mer kritiske greier.