Apple, til nå mest kjent for å lage EDB-maskiner som blant annet kan brukes til å se tv-serier, er i ferd med å bli en av de største produsentene av innhold å se på disse maskinene.

Selskapet har så langt gitt grønt lys til nesten 30 nye tv-serier innen alt fra reality til barne-tv, dokumentarer, drama og komedie. I natt ble det kjent via Deadline at den norske regissøren Morten Tyldum er en av talentene som er engasjert.

Tyldum, som lagde den åtte ganger Oscar-nominerte dramafilmen «The Imitation Game» i 2014, skal produsere og regissere «Captain America»-stjerna Chris Evans i en ny krimserie.

Chris Evans. Foto: (CC BY 2.0)

Serien er basert på den kritikerroste, prisbelønte og ikke minst storselgende romanen «Defending Jacob» av William Landay – en fortelling om en statsadvokat og samfunnsstøtte i et lite lokalsamfunn i Massachusetts, som opplever at en rekke opplysninger og avsløringer peker mot at hans 14 år gamle sønn er skyldig i et sjokkerende drap. Boka kom på norsk i 2015 under tittelen «Til Jacobs forsvar».

Skal lage alle episodene selv

Den nye tv-serien er en koproduksjon med Paramount Television og Anonymous Content – den samme konstellasjonen som har knyttet til seg Tyldum for en rekke prosjekter de siste par åra.

Det inkluderer spionserien «Counterpart», som Tyldum lagde pilotepisoden til i fjor og som nå kan ses hos Viaplay, og den annonserte filmatiseringen av romanen «The Marsh King’s Daughter», som har Alicia Vikander tilknyttet som hovedrolleinnehaver.

Filter Film og TV vet at Tyldum har valgt å prioritere «Defending Jacob» foran sistnevnte, og at serien dermed vil gå i opptak et sted i USA på nyåret.

Med en opptaksperiode på hele fem måneder blir dette et svært omfattende prosjekt for nordmannen. I motsetning til serier som «Counterpart» og Amazon-aktuelle «Jack Ryan» skal Morten Tyldum regissere alle episodene av «Defending Jacob» selv.

Leter etter manusforfatter for vikingserie

Serien er skapt og skrevet av Mark Bomback, kjent for å ha skrevet filmene «War for the Planet of the Apes» (2014) og «Dawn of the Planet of the Apes» (2017).

Ved siden av den nye regi-jobben for Apple jobber Tyldum fortsatt med å utvikle en tv-serie av historieboka «Den svarte vikingen», skrevet av den islandske filologen Bergsveinn Birgisson.

Det letes nå etter en manusforfatter som kan skrive om den omfangsrike fortellingen om den historiske Geirmund Heljarskinn, en mektig viking på Island på 800-tallet som skal ha skilt seg ut med mørk hud og mongolske ansiktstrekk.