Ser man det! Netflix har omsider offentliggjort hvem som står bak deres første, svenske originalproduksjon – krimserien «Störst av allt», eller «Quicksand» som den heter på engelsk.

Og neimen er det ikke en nordmann som er hentet inn for å regissere fire av de seks episodene serien vil bestå av. Nemlig Per Olav Sørensen, mannen bak NRK-suksesser som «Halvbroren», «Kampen om tungtvannet» og «Nobel». 

Det dreier seg om de to første og de to siste episodene i serien, som er basert på Malin Persson Giolitos roman «Störst av allt» og tar utgangspunkt i en skytemassakre på en overklasseskole i Stockholm.

Når en helt vanlig elev blir tiltalt for mord og den tragiske hendelsen ettergås, «avsløres også de private detaljene om Majas forhold til Sebastian Fagerman og hans dysfunksjonelle familie», heter det i handlingssammendraget Netflix sendte ut i en pressemelding i dag.

Lisa Farzaneh, som tidligere har hatt ansvaret for episoder av krimseriene «Arne Dahl» og «Det som göms i snö», skal regissere de to midterste episodene.

Blant skuespillerne finnes kjente svenske profiler som Hanna Ardéhn («30 grader i februari»), William Spetz («Solsidan»), David Dencik («Tinker, Tailor, Soldier, Spy», «Top of the Lake»), Reuben Sallmander og Anna Björk (begge fra «Broen»).

Det er tidligere kjent at Sørensen også jobber med en pilotepisode for HBO, basert på en nyskrevet historie han har laget i kompaniskap med Lars Saabye Christensen.

HBO ga forrige uke grønt lys til sin første norske originalserie, nemlig «Beforeigners», som får Nicolai Cleve Broch og finske Krista Kosonen i hovedrollene. HBO har også en svensk serie på gang, regissert av Lukas Moodyson.

Begge de to amerikanske serieprodusentene annonserte i 2016 sin intensjon om å begynne å levere lokalt drama-innhold til sine nordiske abonnenter.

Tidligere i år hadde Netflix premiere på sin første danske tv-serie, ungdomsserien «The Rain». Strømmegiganten har fortsatt til gode å gi grønt lys til en norsk serie etter at Norden-strategien ble kjent, men lagde en norsk originalserie i samarbeid med NRK så tidlig som i 2012, nemlig «Lilyhammer».