Det er ikke hverdagskost at norske filmer blir gjenskapt av Hollywood, og knapt nok helgemiddag at regissøren bak originalfilmen får ansvar for det hele – attpåtil med to av verdens største filmstjerner i hovedrollene.

Men det får Hans Petter Moland, som i vinter ny-filmet sin gangsterkomedie-on-ice «Kraftidioten» med Liam Neeson og Laura Dern i rollene som opprinnelig ble besatt av Stellan Skarsgård og Hildegunn Riise.

Nå har den amerikanske distributøren Lionsgate gitt filmen – som er titulert «Hard Powder» – premieredato. Det betyr at kinogjengere, hvertfall i USA, ifølge Deadline skal kunne se filmen fra og med 8. februar neste år.

Plottet ser ut til  å være beholdt, selv om norske fjell er blitt til et skieldorado i Colorado: Neeson er «Nels Coxman» («Nils Dickman» i den norske utgaven), stoisk brøytebilkjører, nylig utnevnt til årets borger for sin utrettelige innsats for å holde vinterveiene åpne. Han får helt andre utfordringer i fanget når sønnen blir drept av et lokalt narkokartell.

Og sverger å ta hevn, med de midlene har har.

«Kraftidioten», som for tida er tilgjengelig på Netflix, ble aldri noen enorm kinosuksess i Norge, med et besøk på rundt 40 000. Men den fikk svært gode omtaler og ble plukket ut til filmfestivalen i Berlin i 2014.

Der mottok de norske produsentene i Paradox en rekke tilbud fra utenlandske produsenter som ville lage en engelskspråklig variant, og det lengste strået ble trukket av Michael Shamberg, som tidligere har vært med på å produsere blant annet «Pulp Fiction» og «Erin Brokovich».

I mars i år støtte remake-innspillingen på en aldri så liten fartsdump da dens framstilling av en amerikansk urinnvåner som kriminell gjengleder ble tatt ille opp på en av stedene der innspillingen var tenkt å skulle foregå. Dermed ble søknaden om å få spille inn scener i et kanadisk naturreservat avslått.

Nå skriver den kjente filmbloggen Slashfilm, som er glad i å ta i bruk store ord, svært entusiastisk om den: «Who says cinema is dead? As long as someone is ready to make a Liam Neeson snowplow action movie, the medium of film will live forever». Haha.

Hans Petter Moland selv er forlengst kommet hjem til Norge, og startet i sommer innspillingen av «Ut og stjæle hester», basert på Per Pettersons roman. Den har igjen Stellan Skarsgård i hovedrollen, nå sammen med Bjørn Floberg.