I går startet filmfestivalen Kosmorama i Trondheim, en festival som dessverre får litt for liten oppmerksomhet utenfor lokalpressen. Vi synder selv, vi, men hadde vi vært i Trondheim i disse dager ville vi kost oss verre med blant annet Danny Boyles «Trance», Big Star-dokumentaren «Nothing Can Hurt Me», Cristian Mungius «Beyond the Hills», Brandon Cronenbergs «Antiviral» og en hel masse annet.

Uansett: Åpningsdagen bød, tradisjonen tro, også på utdeling av Kanonprisen – av bransjen vurdert som den hyggeligste, og kanskje også den mest prestisjetunge prisen i Norge.

I og med at den ikke er tv-overført er snippen desto løsere, mens prisvinnerne er stemt fram åtte fagforbund – det vil si at det er bransjen selv som bestemmer vinnerne.

Her er årets vinnere (via NRK):

Beste kvinnelige hovedrolle: Cecilie A. Mosli – Kompani Orheim
Beste mannlige hovedrolle: Kristoffer Joner – Kompani Orheim
Beste birolle: Andrea Bræin Hovig – Som du ser meg
Beste lyddesign: Tormod Ringnes og Baard Haugan Ingebretsen – Kon-Tiki
Beste klipp: Jens Christian Fodstad – Som du ser meg
Beste produsent: Aage Aaberge – Kon-Tiki
Beste regi: Dag Johan Haugerud – Som du ser meg
Beste produksjonsdesign: Karl Júlíusson – Kon-Tiki
Beste foto: Geir Hartly Andreassen – Kon-Tiki
Beste manus: Dag Johan Haugerud – Som du ser meg
Beste filmmusikk: Johan Söderqvist – Kon-Tiki
Beste nyskaper: Dag Johan Haugerud – Som du ser meg

Som vi ser var det kun tre vinnere – «Som du ser meg», «Kon-Tiki» og «Kompani Orheim» – mens filmer som «Mer eller mindre mann», «De andre» og «Uskyld» måtte gå tomhendt hjem.

Ifølge Kosmorama.no var Thomas Seltzer konferansier ved arrangementet, og skal vi være ærlige ville vi heller sett en overføring av denne prisutdelingen enn Amanda som går av stabelen først i august.

Uansett gratulerer vi Dag Johan Haugerud og «Som du ser meg», som hentet hjem de gjeveste prisene, og som nylig også vant Filmkritikerprisen.

Her kan du lese vårt intervju med Haugerud om filmen, og her kan du leie den.