Å lage film som tar utgangspunkt i de mange svenskene i norsk arbeidsliv er på papiret en strålende idé. Til neste år kommer «Svenskjævel» ut på norske og svenske kinoer, med folk som Petronella Barker, Kyrre Hellum, Trine Wiggen og Henrik Rafaelsen på rollelista.

I helgen vant regissør Ronnie Sandahl (en svenske) debutantprisen under Chicago International Film Festival, og det syns vi er en god anledning til å se nærmere på den første traileren:

Filmen, som i sin helhet er innspilt i Oslo, handler om svenske Dino (Bianca Kronlöf), som flytter over grensa – ikke for å jobbe som servitør eller servicearbeider som vanlige svensker, men snarere som barnepasser og hushjelp for Steffen (Henrik Rafaelsen).

Snart oppstår det søt musikk med søta bror – problemet er at Steffen har en tenåringsdatter, og hun er ikke like begeistret for det hele.

Tenåringsdatteren spilles av debutant Mona Kristiansen, som også fikk en special mention i Chicago. Juryens begrunnelse er for øvrig:

The Gold Hugo goes to “Underdog” , a modern take on class conflict that keeps its focus on its believable characters instead of highlighting the melodrama inherent in its narrative. When a young Swedish woman named Dino begins working for a successful Norwegian man named Steffen, the consistently genuine performances and Ronnie Sandahl’s mature handling of difficult themes allow the film to resonate. It is a film that both addresses specific cultural issues and yet feels simultaneously universal through its honesty.

«Svenskjævel» har også vunnet kritikerprisen under filmfestivalen i Zürich, og Gudny Hummelvoll («Buddy», «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama») er blant produsentene.