Dokumentarfilm på kino er inne i noe av en gullalder i Norge, med Margreth Olins «Mannen fra Snåsa» som en av årets mest sette filmer uansett sjanger og Gullnymfe-vinnende «Drone» som går sin seiersgang verden over.

Samtidig vet vi at barnefilm er et av de sikreste kortene for å trekke nordmenn inn i kinosalen. Så kanskje er dokumentarer for barn et utappet potensiale?

Det håper Sant & Usant, produksjonsselskapet som i oktober slipper Norges første dokumentarfilm for barn i ordinær kinodistribusjon.

Den heter «Med hjertet i dansen» og vi møter tre barn som vier seg til dans fra tre ulike land:

Det russiske søskenparet som går på knallhard ballettskole og finner styrke i hverandre for å komme seg gjennom en viktig eksamen, den norske jenta som jobber for å bli anerkjent i guttedominert hallingdans og slik å inspirere sin kreftsyke bestefar til å fortsette kampen mot sykdommen, og den svenske jenta som må overbevise sin skeptiske mor om at cheerleading er noe å bruke tiden sin på.

Sjekk genuint rørende trailer her:

 

At historiene faktisk er ekte, har engasjert barn og unge veldig på testvisninger og festivalvisninger, sier produsent Anita Rehoff Larsen.

– Det er noe helt annet enn de er vant til. Så selv om det er pionerarbeid og vågalt å prøve seg med kinodokumentar for barn, føles det også bra. Skal vi øke interessen for historier om ekte mennesker må starte med barna våre og la dem se høykvalitets dokumentarfilm, sier hun om drivkraften bak eksperimentet.

Tidligere har blant annet kortdokumentaren «Disa flytter til Japan» (2003) vært satt opp på enkelte kinoer, men «Med hjertet i dansen» får fullblods kinodistribusjon fra 7. oktober.

Filmen distribueres av Little Sister.