Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

Netflix

Se «The Descendants» (film fra 2011).

Den store nyheten på Netflix denne uka er «Disenchantment», den nye Matt Groening-serien. Men vi er ikke helt overbevist, vi altså. Bruk heller tida på et vellaget familiedrama fra norgesvenn Alexander Payne («Sideways», «Downsizing»)!

I en rolle som bør overbevise de fleste om at han har flere talenter enn et vakkert ansikt, spiller George Clooney en middelaldrende forretningsmann som tar et oppgjør med sin egen innsats som ektemann og far når kona havner i koma etter en ulykke.

Men når han tar seg sammen og lærer døtrene sine bedre å kjenne får han også vite at nevnte kone ikke har tatt ekteskapsløftet like seriøst som man burde kunne forvente. Og sammen legger de ut på en reise for å konfrontere hennes elsker – og forsone seg med hverandre.

Vil du heller se…

En crazykomedie? «The Mask» (film fra 1994). Jim Carrey gjør tv-comeback i september. Her ser du hvordan han ble en stjerne i utgangspunktet.

Skrekk? «Don’t Breathe» (film fra 2016). Reduserer deg til en skjelvende liten geleklump av nerver innen rulleteksten kommer.

Norgesreklame? «The Innocents» (serie fra 2018). Ny, britisk fantasy-serie for ungdom, filmet i vakker, norsk vestlandsnatur.

HBO Nordic

Se «The Affair» (serie 2014-2018).

Dette mørke relasjonsdramaet åpnet knallsterkt i første sesong, med et sterkt skuespillerensemble, en fengslende fortelling om et familieliv i oppløsning, og et smart fortellergrep der de samme scenene blir vist fra forskjellige synsvinkler.

Etter det har serien tidvis slitt med å holde på vår interesse. Avslutningen på den fjerde sesongen var imidlertid så sterk at den har blitt en snakkis, av årsaker som det er vanskelig å komme inn på uten å spoile.

Den aller siste episoden, som ble lagt ut denne uka, brakte en av disse geniale tvistene som får deg til å føle at alt er planlagt – helt fra starten for fire år siden – for å lede fram til der vi er nå.

Vil du heller se…

Gangsterdrama? «Power» (serie 2014-18). En stor hit i USA som stadig finner nye seere, og nå inne i en sesong som lodder nye dybder.

Science fiction? «Children of Men» (film fra 2006). Underholdende og tankevekkende om en framtid der menneskene er blitt ufruktbare.Komedie? «Kick-ass» (film fra 2010).

Mørk komedie? «Barry» (serie fra 2018). Bill Hader briljerer som ensom og desillusjonert leiemorder.

Viaplay

Se «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017).

For noen uker siden anbefalte vi Viaplay-folket å sjekke ut den surrealistiske komedien «The Lobster». Dette er en ny film fra den samme filmskaperen, og det er nok en hypnotiserende og dypt forstyrrende filmopplevelse. Men nærmere skrekkfilm enn komedie.

Colin Farrell har hovedrollen (igjen), og spiller en mann med smakfullt innredet hjem, vakre små barn og Nicole Kidman som kone. Så langt alt vel, men under den litt for perfekte overflaten aner vi at ikke alt er som det skal. Og snart stilles han overfor et grusomt dilemma.

Vil du heller se…

En gammel helt drikke grønn melk fra rar rom-ku? «The Last Jedi» (film fra 2017). Star Wars-filmen folk enten hatet eller elsket. Bortsett fra oss. Vi syntes den var helt ok.

Hardkokt action? «Preacher» (serie 2016-18). TV-serien basert på den grafiske romanen er inne i sin tredje sesong, og begynner å finne formen.

Åttitallsnostalgi? «Raiders of the Lost Ark». Den første Indiana Jones-filmen tåler et gjensyn nå og da.

TV2

Se «Sully» (film fra 2016).

Clint Eastwoods filmatisering av den utrolige nødlandingen på Hudson-elva i New York i 2009, der en flykaptein reddet livet til 155 mennesker etter at begge flymotorene sviktet kort tid etter avgang.

Dette er kompetent filmhåndtverk og en skikkelig amerikansk heltehistorie på 96 effektive minutter, uten gimmicker eller store fakter, men med en bånnsolid innsats fra Tom Hanks i hovedrollen.

Litt urettferdig å gjøre havarikommisjonen til antagonist, kanskje, men noen skal man jo ofre på Narrativets Alter.

Vil du heller se…

TV om TV? «Unreal» (serie 2015-18). Ny sesong av dramaserien om livet bak kamera på en realityserie. Denne har altfor få oppdaget!

En stemningsfull film? «Crazy Heart» (2009). Jeff Bridges i sin livs rolle som forsoffen countrysanger.

Komedie? «Happy Gilmore» (film fra 1996). Kvintessensiell Adam Sandler-film som blant annet huskes for ikonisk slåss-scene på en golfbane.

NRK

Se «Ku’damm 59» (miniserie 2018).

Oppfølger til det to år gamle periodedramaet med nesten samme tittel. Tre nye, lange episoder om søsterflokken som vokser opp i femtitallets vest-Berlin, der gamle krigstraumer, antisemittisme og stive sosiale koder brytes mot ungdommelig framtidsoptimisme, rock ’n roll og drømmen om et mer selvstendig liv.

En søster jobber hardt for å være den perfekte husmor på tross av ektemannens dobbeltliv, en annen gjør opprør mot det destruktive patriarkatet, og en tredje gjør karriere i den gryende underholdningsbransjen – alt under deres dominerende mors falkeblikk, og presentert i utsøkt komponerte tv-bilder og detaljrike tablåer.

Vil du heller se…

Det nye «Skam» (kanskje)? Se «Lovleg» (serie fra 2018). Helt fersk nettserie som lover svært godt etter første episode.

Et spiondrama? «The Constant Gardener» (film fra 2005). Solid John le Carrè-fortelling om diplomaten som ruller opp en internasjonal konspirasjon i Afrika.

Noe komisk? «Oslo Zoo» (serie fra 2018). Forviklingskomedie som er klein på den bra måten.