Slitsomme slektninger? Triste gaver? Slimete lutefisk?

Det er kanskje synd på deg, men denne gjengen her har det garantert kjipere:

10. Jack Skellington i «The Nightmare Before Christmas»

Han er konge i Halloween-landet og kan skremme vannet av hvem som helst, men han er ensom og drømmer heller om å glede mennesker. Og når han starter en ny karriere som julenisse går alt ad undas. Jack kidnapper nissen, tar på seg løsskjegg og gir krympehoder i julegave til alle barna.

9. Willie i «Bad Santa»

Willie jobber som kjøpesenternisse og er en storrøykende fyllik. Han hater barn og de enerverende stemmene deres. Han har ikke noe særlig til overs for resten av menneskeheten heller, kanskje med unntak av sexy damer (men han begynner å bli lei av dem også).

Men mest av alt hater han seg selv. Nå er det julaften og Willie har som vanlig planer om å hjelpe sin kortvokste venn, Marcus, med å rane varehuset der de jobber. Marcus gir Willie en leksjon: «You got no discipline, you got zero fucking initiative. You’re just too pathetic for words. You’re a fuckin’ loser and you fuckin’ know it.»

8. Billy i «Silent Night, Deadly Night»

På julaften blir Billy med sine foreldre til gamlehjemmet for å besøke farfaren. Gamlingen som er sadist, dement eller begge deler, advarer Billy mot julenissen. På vei hjem blir familien angrepet av en fyr i julenissedrakt som skyter faren, voldtar moren og skjærer halsen over på henne.

Billy blir sendt til et katolsk barnehjem der en ekkel abbedisse gir ham pryl med belte. Kanskje ikke så rart at han klikker psycho. Kledd i julenissedrakt og bevæpnet med øks, legger han ut på tur i byen for å irettesette barn som ikke har vært snille.

7. Kenneth i «Tompta Gudh»

Den selvutnevnte julenisseforskeren Kenneth vil finne ut om nissens hjelpere finnes på ordentlig. Det medfører riktighet at de eksisterer, men de er ikke noen søte småtasser som hjelper nissefar og liker risengrynsgrøt. De er snarere vertikalt utfordrede monstre som tørster etter blod.

Denne svenske kortfilmen har hentet tittelen fra den hellige Birgittas nedtegnelser, der hun likestilte tro på nisser med djeveldyrkelse.

6. Sara i «Tomten är far till alla barnen»

Sara planlegger en koselig jul sammen med sine barn, ektemann, eksmenn og deres familier. Men allerede før pakkene har blitt åpnet sklir festen ut i sjalusi, misunnelse og hat.

Dine slektninger kan umulig være mer pågående enn de pinnekjøttglinsende drittsekkene i denne filmen. Hele filmen er verdt å se bare for den ene scenen der Peter Haber slenger nissen gjennom et glassbord og brøler: «Men dö för helvete, tomtejävel!»

5. Virginia i «Santa’s Slay»

Stakkars Virginia. Hun har gledet seg sånn til å feire jul med familien sin. Men når julenissen kommer deisende ned gjennom pipen har han ikke med seg gaver. I stedet flamberer han Virginia og dynker henne med eggelikør. De andre gjestene går like forferdelige skjebner i møte.

Det viser seg at nissen er sønnen til djevelen. Før i tiden var julaften en dag da han kunne drepe folk helt vilkårlig, men i år 1005 tapte han en curlingkamp mot en engel og måtte som konsekvens være snill i et årtusen. Nå er den tiden over og nissen kan gjenoppta drepingen.

4. Nissen i «South Park»-episoden «Red Sleigh Down»

Nissen dukker ofte opp i «South Park». Han slåss mot Jesus allerede i «Jesus vs Frosty» og «Jesus vs Santa», de primitive animasjonskortfilmene som Trey Parker og Matt Stone lagde i henholdsvis 1992 og 1995. Det var disse filmene som gjorde at de fikk oppdrag av Comedy Central om å utvikle en tv-serie.

Den beste juleepisoden av «South Park» er «Red Sleigh Down». Dette er en parodi på krigsfilmen «Black Hawk Down», der julenissen overtales til å levere gaver til barn i Bagdad.

Men sleden blir skutt ned, og nissen kidnappes av Saddams håndlangere som gir ham elektriske støt i pungen. «You are all being very naughty» protesterer den uheldige nissen. Han utsettes for enda mer grusom tortur, helt til Jesus bestemmer seg for å hjelpe sin gamle rival.

3. Clare i «Black Christmas»

Clare lengter etter å reise hjem fra college og feire en rolig jul sammen med familien. Men før hun har rukket å pakke sakene sine blir hun angrepet av en psykopat som kveler henne til døde med plastfolie.

Vennene hennes lider snart samme skjebne, etter å ha fått noen ekle, anonyme telefonsamtaler. «Black Christmas» anses for å være en av de første, skikkelige slasher-filmene. Du finner ikke en skumlere julefilm enn dette.

2. Barna i «All Mine To Give»

På midten av 1800-tallet flytter en fattig skotsk familie til Amerika på søken etter et bedre liv. Først går det ganske bra for dem. Herr Eunson bygger båter og hans kone føder seks barn. Men så dør han av difteri og hun av tyfus.

1. juledag går den eldste sønnen fra dør til dør og prøver å finne nye hjem til sine søsken («Please mam, I was wondering if you’d care to have my sister»).

«All Mine To Give» fra 1957 er en av de tristeste filmene som noen sinne er innspilt. Den er til og med enda mer tåredryppende enn «Barnen från Frostmofjället». Etter å ha sett den er man dypt takknemmelig over å ha en familie – uansett hvor irriterende de enn må være.

1. Kate i «Gremlins»

Sammen med kjæresten, Billy, må Kate slåss mot ekle øgletroll som går berserk i byen på julaften. Men det er ikke derfor det er synd på henne.

I en særs guffen scene, som forøvrig er helt malplassert i en Spielberg-produsert monsterkomedie, forklarer Kate hvorfor hun ikke liker julen. Det er fordi faren hennes forsvant på julaften. Ingen forstod hvor det hadde blitt av ham før de tente opp i peisen og kjente en merkelig lukt.

Brannmannskapet kom og drog ned kroppen hans, ikledd julenissedrakt, fra pipen. «Han hadde tenkt å overraske oss, men snublet og knakk nakken. Han døde momentant. Det var sånn jeg skjønte at det ikke finnes noen nisse».