Vi har tidligere fortalt deg at den amerikanske kabel/streamingkanalen HBOs første norske originalserie blir «Beforeigners», eller «Fremvandrerne» som (hvertfall i utviklingsfasen) var den norske tittelen.

Nå er det klart at hovedrollene i serien besettes av Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen.

Han er – selvsagt – en av våre mest profilerte skuespillere, ikke minst i seriesammenheng, etter hovedroller i blant annet «Frikjent» og «Halvbroren» (og har dessuten en rolle i den kommende TV 2-serien «Kielergata»).

Hun har gått fra å være en populær tv-komiker hjemme i Finland til å spille prostituert i  «Blade Runner 2049» (dette klippet er forresten litt NSFW på lydsiden, snakker av personlig erfaring):

Den første norske HBO-serien er, morsomt nok, skapt av de samme folka som i sin tid skapte den første norske Netflix-serien – «Lilyhammer» – nemlig Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin.

«Beforeigners» er regissert av Jens Lien («Den brysomme mannen», «Sønner av Norge») og mottok 9,5 millioner kroner i produksjonsstøtte fra filmfondet tidligere i år.

Premisset for serien er at en global event gjør at en rekke flyktninger ankommer våre breddegrader. De kommer imidlertid ikke fra krigsherjede land på andre breddegrader – men fra fortiden. Noen fra steinalderen, andre fra vikingetiden, atter andre fra 1800-tallet.

«Ingen forstår hvordan dette er mulig, og menneskene fra fortiden, kalt «beforeigners», har heller ingen minner om hendelsene. Bare én ting er sikkert: de fortsetter å komme, og det er ingen vei tilbake», heter det i det offisielle handlingssammendraget HBO Nordic har sendt ut pressemelding om i dag.

Fra venstre Anne Bjørnstad, Eiliv Skodvin og Jens Lien. Foto: Agnete Brun/HBO

Kosonen spiller vikingekvinnen «Alfhildr Enginnsdottir», som åpenbart klarer seg såpass godt i det moderne Norge at hun – som et integreringstiltak fra øverste NAV-hylle – blir teamet opp Brochs rollefigur, den utbrente politietterforskeren «Lars Haaland».

Sammen skal de etterforske drapet på en av de ufrivillige tidsturistene, og kommer i den anledning over «en dyptgripende konspirasjon bak fortidsmenneskenes mystiske ankomster».

Serien, som blir på seks 45 minutter lange episoder, «utforsker hva en bølge av immigranter fra fortiden ville gjort med dagens samfunn», ifølge serieskaperne selv. HBOs nordiske innholdssjef Hanne Palmquist kaller den «en særdeles original og underholdende satire fra nær fremtid». 

Får stor utbredelse

Vi vet ikke når den går i opptak, eller hvor, men når serien er ferdig vil den bli tilgjengelig i hele Norden på HBO Nordic og i resten av Europa, samt USA, på strømmetjenestene HBO Europe og HBO GO.

Selskapets programsjef for Europa mener den passer til selskapet bak serier som «Sopranos», «Six Feet Under», «Game of Thrones» og «Westworld» fordi den er «modig, smart, forfatterstyrt og med et unikt uttrykk».

Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen. Foto: Agnete Brun/HBO

Det er halvannet år siden det amerikanske tv-selskapet, som er en del av det nylig AT&T-kjøpte Warner Media og ifølge uavhengige undersøkelser stadig kaprer andeler på det norske streamingmarkedet, erklærte sin intensjon om å begynne å finansiere skandinaviske originalproduksjoner.

I fjor høst ga de grønt lys til den svenske serien «Gösta», om en barnepsykolog som flytter fra storbyen til landet. Den lages av Lukas Moodyson, mannen bak filmene «Fucking Åmål», «Tillsammans» og «Lilja4Ever».

Tidligere denne uka avslørte vi at serieskaper Per Olav Sørensen («Halvbroren», «Nobel») er i gang med å filme en pilotepisode for HBO basert på et nytt originalmanus han har skrevet sammen med forfatter Lars Saabye Christensen.