Vi må vel kunne innrømme at «Stargate» er blitt et av tidenes mest ikoniske sci-fi-universer, særlig hvis man mater de utallige bøkene, seriene og tegneseriene inn i kalkulatoren.

Startskuddet kom allerede i 1994, da Kurt Russell-filmen med samme navn trosset en skeptisk kritikerstand og ble en uventet bestselger.

Nå skal det komme hele tre nye filmer til å utfylle originalen – 20 år etter. Det har Hollywood Reporter fått nyss i.

MGM og Warner Bros. har sågar fått tak i Roland Emmerich og Dean Devlin, regissøren og produsenten fra den originale filmen, for å løfte serien tilbake i rampelyset. I mellomtiden har de jo for eksempel lagd den litt eldre og ikke fullt så bra «Godzilla», samt «Independence Day».

Radarparet hadde grandiose planer om å lage en filmtrilogi av universet allerede fra starten av,  men greide aldri å skaffe nok veigrep til at det faktisk ble noe av.

«Stargate»-serien heldigvis ben å gå på gjennom andre tolkninger, særlig den populære serien «Stargate SG-1» med Richard Dean Anderson i hovedrollen.

Nå som universet er på vei opp til overflaten igjen, kan det dermed se ut til at sci-fi-entusiaster får en ekstra liten gave når det også lages en fjerde film. Eller enda et smekk i fjeset, da, alt ettersom.

 

Premisset for det digre universet er funnet av såkalte «stargates», portaler som gir tilgang til nye verdener og alternative universer for de som hopper inn i dem.

Samtidig åpner sirklene en vei inn til jorden for slangerasen Goa’Uld, som selvsagt ikke bare har lyst til å være kompiser. Men det er også en teknologisk snarvei for menneskeheten, som nyter godt av romvesenduppedittene de kommer over.

Det betyr som regel at en gjeng spesialsoldater må brette opp ermene og enten 1) være så diplomatiske de bare greier eller 2) plaffe løs med større eller mindre presisjon mot en utspekulert og mer avansert fiende.

Universet er tungt basert på egyptisk mytologi, og greide å skjære en unik vei gjennom nittitallets sci-fi-paradigmer med sin særegne stil. 2000-tallsavsporingen «Stargate Atlantis» var også populær en stund.

Om du var på utkikk etter noe henrivende og forløsende om de genierklærte popprodusentene fra Trondheim, er vi redd for at du må gå denne veien.