Idris Elba er ikke bare aktuell med å være en aktuell James Bond-kandidat om dagen – han er også aktuell med Cary Fukanagas (Regissøren av den beste «True Detective»-sesongen) «Beasts of No Nation» som hadde premiere på filmfestivalen i Venezia forrige helg. Mottagelsen i etterkant har vært så god at både filmen og Elba nå lanseres som seriøse utfordre til de gjeveste filmprisene bransjen skal dele ut rundt årsskiftet.

Gjeve priser
Gjeve priser

Det har allikevel stormet en del rundt «Beasts of No Nation» den siste tiden, ikke pga filmens innhold, men fordi filmen er kjøpt og distribueres av gode gamle Netflix. I mars annonserte nemlig Netflix at de ville tilby filmen til sine brukere – den samme dagen som kinopremieren. Flere amerikanske kinokjeder har vært relativt misfornøyde med dette, og fire av dem har nå nylig annonsert at de ikke vil vise filmen i det hele tatt, ettersom de krever å få vise filmer eksklusivt, flere uker før noen andre. Netflix er ikke villige til å inngå kompromisser og det virker som den planlagte strømme-premieren 16.oktober består.

Netflix har forresten flere ekslusive filmer klar til lansering i tiden fremover. Den første av fire (!) Adam Sandler filmer – «The Ridiculous Six» – vil slippes den 11.desember. Aner vi en liten konkurrent til Tarantinos «The Hateful Eight»«Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend» skulle egentlig ha hatt strømmepremiere i sommer, men har nå blitt utsatt til neste år. Samme året kommer også Judd Apatows «Pee-wee’s Big Holiday», mens det er uvisst når Brad Pitts nyinnkjøpte prosjekt om en kontroversiell Afghanistan-general blir klar.

Men «Beasts of No Nation» er altså først i rekken og er en dyster fortelling om en gutt i et ukjent afrikansk land, som opplever å få familien henrettet rett foran øyene sine under en borgerkrig. Gutten flykter inn i jungelen, hvor han møter en karismatisk militær-kommandør spilt av Idris Elba. På listig vis manipulerer han den stakkars gutten til å bli en fryktløs barnesoldat som sabler ned uskyldige mennesker og blir seksuelt misbrukt av sine medsoldater.

brando

Netflix slapp en ny trailer til filmen for noen dager siden og det virker som det er god grunn til å glede seg. Men om dette er en film som tar seg best ut på stor kino, eller liten laptop, får du nesten finne utav selv du. Vi håper bare at kinoene og strømmetjenestene kan fortsette å leve sammen – i harmoni – i tiden som kommer. Det hadde vært det beste. 16.oktober er uansett datoen!

Ps! Om Netflix skulle ende opp med å bli Oscar-nominert for «Beasts of No Nation», vil det faktisk ikke være første gang det skjer. Dokumentarene deres «Virunga» og «The Square» har begge  blitt nominert de to foregående årene, men en eventuell Beste Film-nominasjon vil selvfølgelig være en god del gjevere. Uansett virker det som om Netflix blir å regne med på både film og TV-fronten i årene som kommer, og vi følger selvfølgelig spent med.