Det har ikke manglet på triumfer for norske film- og serieskapere de siste åra – en situasjon som for ikke altfor lenge siden ville fremstått som temmelig absurd.

Ved siden av «Skam» står vel likevel fortellingen til Håkon Bast Mossige og Espen P.A. Lervaag i en særstilling. De opplevde at deres sære, lille TV 2-serie ble plukket opp for en remake av «True Detective»-skaper Cary Joji Fukunaga og to av verdens største filmstjerner.

Nå har Netflix omsider sluppet premieredato – 21. september! – og de første levende bildene av den amerikanske versjonen av «Maniac» med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollen.

Her er den norske varianten av teasertraileren:

… og den litt mer «mystiske» internasjonale:

Samtidig har streamingtjenesten offentliggjort et synopsis for serien, som gjør det klart at amerikanerne har tatt seg friheten til å skrive om historien en god del (noe Lervaag forsåvidt var klar på da vi snakket med ham i forbindelse med de første stillbildene fra serien i april).

Der originalserien først og fremst handlet om en mentalpasient som sklir inn og ut av sin egen fantasiverden, er Netflix-varianten satt til en verden «noenlunde lik vår egen, i en tidsalder noenlunde lik vår tid», og med Hill og Stone i rollene som «Owen Milgrim» og «Annie Landsberg», som har hver sin motivasjon for å delta i et mystisk farmasøytisk eksperiment.

Hun er av den misfornøyde og målløse typen, med et oppheng i det dårlige forholdet til moren og søsteren. Han er sønn av en rik industrimagnat i New York og har slitt hele livet med en tvilsom schizofrenidiagnose.

Løftene om en revolusjonerende ny pille, oppfunnet av den mystiske Dr. James K. Mantleray (Justin Theroux) og med potensiale til å fikse alt fra hjertesorg til psykisk sykdom får dem til å delta i et tre dager langt forsøk som viser seg å ikke gå helt etter planen.

Romanforfatter Patrick Somerville har skrevet om serien til amerikansk (slik han var med på å gjøre da krimserien «Broen» ble «The Bridge» på kanalen FX); Fukunaga har regissert alle de ti episodene. Sally Fields har også en rolle i serien.

For Hill og Stone er det første gang de spiller mot hverandre siden komedien «Superbad» gjorde stjerner av dem begge i 2007. Siden den gang er de begge blitt Oscar-nominert – hun vant i fjor for «La La Land» og ble i år USAs best betalte kvinnelige skuespiller.