Hassan Minhaj, mannen bak tv-serie-episoden Netflix har sensurert i Saudi-Arabia fordi myndighetene i landet ikke likte å bli fleipet med, har tatt bladet fra munnen i saken.

Det skjedde på Twitter, der den amerikanske komikeren tar i bruk ironi for å påpeke at episoden neppe kunne fått mer oppmerksomhet enn det den nå har blitt til gode.

«Åpenbart er den beste måten å stoppe noen fra å se noe, å bannlyse det, få det til å trende på nett, og så la det forbli tilgjengelig på Youtube». 

Minhaj benytter samtidig sjansen til å minne om at saudiene leder koalisjonen av stater som ved sin krigføring i nabolandet Jemen har skapt en humanitær krise av enorme proporsjoner, og linker til en internasjonal hjelpeorganisasjon.

Så får det være opp til den enkelte å kjøpe ideen om at det hele virkelig er en subversiv plan fra strømmetjenestens side om å sette økt fokus på Jamal Khashoggi-drapet og den saudiske herskerfamiliens menneskerettighetsbrudd.

Men at episoden fortsatt er oppe på Youtube, stemmer – visstnok også innenfor grensene til det oljerike kongedømmet i Midt-Østen:

Det var Financial Times som var de først ute med nyheten om at Netflix blokkerer episoden «Saudi Arabia» på komishowet «The Patriot Act» på anmodning fra saudiske myndigheter.

De mener episoden bryter en lokal lov om «materiale som påvirker ro og orden, religiøse verdier, folkets moral eller privatliv», og som har en strafferamme på fem års fengsel og 800 000 dollar i bot.

Loven har tidligere vært kritisert av mennerettighetsforkjempere for å bli brukt for å slå ned på kritiske ytringer mot saudiske styresmakter.

Blokkeringen har skapt sterke reaksjoner, blant annet fra Electronic Frontier Foundation, en stiftelse som jobber for ivaretakelsen av borgerrettigheter i det digitale domenet.

– Å bannlyse en komiker-opptreden som inneholder legitim kritikk av et lands myndigheter er mot-produktivt og en krenkelse av ytringsfriheten alle borgere fortjener, sier en direktør ved stiftelsen til FT.