Den tidligere «The Daily Show»-komikeren Hasan Minhaj lanserte sitt standup-show «Patriot Act»Netflix i høst.

I den andre episoden i serien, titulert «Saudi Arabia», harselerer han blant annet med landets kronprins og de facto-hersker Mohammed bin Salman, den saudi-ledede krigføringen i Jemen og USAs unnfallenhet etter at saudiske agenter tok livet av Washington Post-journalisten Jamal Kashoggi i Tyrkia i oktober.

Den episoden er ikke lenger tilgjengelig for strømmetjenestens saudiske abonnenter. I nok et eksempel på at amerikanske nettplattformer bøyer seg for krav fra diktatoriske regimer, har Netflix blokkert den i landet.

Strider mot lokal lov

Ifølge Financial Times, som var de første til å rapportere nyheten, har saudiske myndigheter klaget på at episoden bryter en lokal lov om «materiale som påvirker ro og orden, religiøse verdier, folkets moral eller privatliv», og som har en strafferamme på fem års fengsel og 800 000 dollar i bot.

Loven har tidligere vært kritisert av mennerettighetsforkjempere for å bli brukt for å slå ned på kritiske ytringer mot saudiske styresmakter.

Netflix’ unnfallenhet vekker sterke reaksjoner, blant annet fra Electronic Frontier Foundation, en stiftelse som jobber for ivaretakelsen av borgerrettigheter i det digitale domenet.

– Å bannlyse en komiker-opptreden som inneholder legitim kritikk av et lands myndigheter er mot-produktivt og en krenkelse av ytringsfriheten alle borgere fortjener, sier en direktør ved stiftelsen til FT.

Mohammad bin Salman, kronprins i Saudi Arabia. Foto: Det hvite hus (PD)

Vurderte å droppe episoden

Netflix viser selv til at deres praksis med å rette seg etter lovgivningen i landene de opererer i, er i tråd med andre teknologiganter.

«Vi støtter kampen for kunstnerisk frihet over hele verden, og har bare fjernet denne episoden i Saudi-Arabia etter å ha mottatt en juridisk anmodning, og for å rette oss etter lokale lover», heter det i en uttalelse fra Netflix som er gjengitt av Deadline.

Den aktuelle episoden skal for øvrig være tilgjengelig i Saudi-Arabia via Youtube.

Hasan Minhaj selv har ikke kommentert det som har skjedd, men snakket i et intervju med The Atlantic i høst om hvordan episoden hadde gitt ham kvaler.

– Det var mye diskusjon i familien min om at vi burde la være. Jeg har imidlertid kommet til en personlig og åndelig forsoning med hvilke konsekvenser det kan få, sier Minhaj, som selv har vært på pilgrimsreise til Saudi Arabia.