I går undertegnet Netflix en avtale med den amerikanske internettgiganten Comcast som innebærer en «milepæl i internetthistorien», ifølge New York Times.

Etter år med forhandlinger går Netflix nå med på å punge ut til Comcast for å nå amerikanske internettkunder med video i garantert god kvalitet.

Skeptikerne mener avtalen utfordrer nettnøytraliteten og innebærer et viktig tilbakeslag for alle som jobber for et fritt og åpent internett.

Netflix har i årevis stått på barrikadene for å slippe å betale for tilgang til internettleverandørenes kunder, men ga til slutt opp.

Ifølge The New York Times skal streamingselskapet, som står for 30 prosent av USAs totale internettrafikk på visse tidspunkter av døgnet, nå betale Comcast flere millioner dollar årlig.

Ifølge pressemeldingen fra Netflix og Comcast vil avtalen garantere at amerikanske Netflix-kunder får tilgang på høyoppløste bilder fra tjenesten i god kvalitet, og også sikre at tjenesten kan vokse i framtida.

–  Telekomaktører som går denne veien, og innholdsaktører som gir etter for presset, driver jo og demonterer internett slik vi kjenner det. All den tid forsøk på å lovfeste nettnøytralitet i USA har falt i grus, er det ikke overraskende at vi får avtaler som dette. Men det er en meget problematisk utvikling mot et mindre åpent og mer kabel-tv-liknende internett. Det neste er eksklusivitet; at bare kunder av bestemte nettleverandører får tilgang til visse tjenester på web, sier Dagbladets teknologikommentator Jan Omdahl til Filter.

Jan_Omdahl_03
Jan Omdahl. Foto: Kjetil Ree

– I neste omgang blir kravet at også de små innovatørene i periferien må betale, og da går det ut over hele nettets innovasjonskultur og muligheten for den neste Facebook eller Google til å bli tilgjengelig for alle uten å måtte betale for det.

Jørn Bremtun, senior kommunikasjonsrådgiver i Telenor, påpeker imidlertid at internett har endret seg betydelig, og at den eksplosive vekten i konsumpsjon av videoinnhold på nett krever økte investeringer for å bygge kapasitet.

– Forbrukerne blir sittende igjen med sluttregningen uansett, sier Bremtun til Filter.

Han mener spørsmålet er om denne utbyggingen skal betales for av konsumenten ved økt pris på bredbånd, eller om kommersielle aktører som tar opp mye kapasitet i nettet skal være med å finansiere (og gi regningen videre til sine kunder).

– Vi mener at internett har endret karakter. Fra å være et nettverk for gratis informasjonsutveksling har det nå blitt et kringkastingsnett med mange kommersielle aktører. Vi mener det er et sunt prinsipp at de som er storbrukere av video over internett betaler for dette, framfor at bredbånd skal blir dyrere for alle og således heve terskelen for tilgang til internett, sier Bremtun.

Han tror heller ikke at slike avtaler vil være til hinder for innovasjon:

– Det er ikke de innovative selskapene som betaler, men de som opplever betydelig kommersiell suksess. Behovet for denne typen avtaler følger kommersiell framgang, mener han.

Bremtun vil ikke kommentere Telenors forhandlinger med Netflix, men teleselskapet har tidligere vært i krass debatt med strømmetjenesten om hvorvidt de bør betale for å leie plass til sine servere i Telenors datahaller.

Netflix på sin side ønsket at Telenor og de andre aktørene skulle knytte seg til et initiativ de kalte Open Connect, et eget nettverk av innholdsservere, noe som ble blankt avvist:

– Høykvalitetstilgang til Telenors nett kommer ikke gratis, og det har altså alle andre innsett. Men Netflix krever å få dette gratis; konsekvensen er at Netflix-trafikk når bredbåndskunder i Telenors nett via det internasjonale IP-nettet, og dermed er det ikke mulig å oppnå HD-kvalitet, skrev Telenor på Facebook.

NRK og TV 2 er blant de norske aktørene som allerede betaler Telenor for å forhindre flaskehalser som gjør at nettrafikken stanser opp og kvaliteten på bildeoverføringen blir dårligere.