Vi ble temmelig begeistra da vi i fjor kunne lese at Tomas Backström («Insomnia», «Aberdeen») ønsker å produsere en ny versjon av «Orions belte», basert på Jon Michelets spenningsbok fra 1977.

Ikke at den originale filmen fra 1985 ikke holder stikk, tvert imot (du kan leie den her). Men det kunne være interessant å se hvordan en såpass spennende historie fra den kalde krigen i våre strøk kunne hentes inn i vår tid (?) – med de tiltenkte hovedrollene til Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch og Ola Rapace.

Siden nyheten  om nyinnspillingen sprakk, er ennå ikke finansieringen av filmen på plass – men ifølge Dagens Næringsliv nekter Backström å gi opp. Han sender nå inn en søknad for tredje gang til Norsk filminstitutt, der han ønsker 15 millioner kroner i produksjonsstøtte. Totalbudsjettet er satt til 40 millioner kroner.

– Prosjektet går fremover. Jeg sendte inn en søknad til NFI mandag. Jeg mener nå å ha de pengene jeg trenger for å få tilskudd fra NFI. Det er blant annet forhåndstilsagn og garantier, sier Backström til avisa.

For at søknaden til NFI i det hele tatt skal bli vurdert, må det nemlig foreligge en bunngaranti i form av egenfinansiering. For å klare dette, har Backström alliert seg med meglerselskapet Pareto. De blar opp med risikokapital – men bare så lenge NFI også spytter i.

– Dette er ikke noen stor virksomhet for Pareto, men det er litt gøy å bevege seg ut på den kulturelle arenaen. Spesielt hvis det er mulig å kombinere god avkastning til investorene med god film, sier administrerende direktør Anders Endreson i Pareto Project Finance til DN.

Eventuelle penger fra Pareto kommer altså først om NFI åpner lommeboka. Men før det skjer, har Backström også fått garantier fra eiendomsselskapet Mosking.

Nyinnspillingen av «Orions belte» kjemper i denne omgang mot 13 andre søknader om til sammen 36 millioner kroner fra NFI.

LES OGSÅ: Eventyret om en melodiBent Åserud forteller om tilblivelsen av den klassiske «Orions belte»-filmmusikken