Erre muuulig?

Den danske suksesserien «Forbrydelsen» er to episoder inn i sin tredje sesong, og kan allerede ha avslørt hvem som er morderen. Ikke via et finurlig «whodunnit»-hint i selve serien, men ved et regelrett idiotgrep i rulletekstene.

Som du sikkert har skjønt, er det ikke noe vits i å lese lengre enn dette om du vil leve i spenning når serien begynner på NRK 8. oktober.

Jeg gjentar, i klartekst, i tilfelle du er tungnem: SPOILER ALERT!

Det er det danske filmmagasinet Ekko som fikk med hvem som i tredje sesong (muligens) har kidnappet datteren til skipsrederen Robert Zeuthen, og samtidig har slått ihjel tre andre sjømenn. Hvordan de fant fram til dette? Ved å se på rulletekstene. Doh.

Etter at andre avsnitt var ferdigsendt på dansk tv i går, helt mot slutten av rulletekstene, kommer nemlig en rolle som bare er titulert som ‘GM’ – noe som godt mulig kan stå for gerningsmann. Altså gjerningsmann på godt norsk.

Hvem han er, kan du selv finne ut ved å følge lenken overfor til Ekkos sak. De har det fulle navnet på han som vi for sikkerhets skyld bare omtaler med initialer: TWG.

Brikkene faller også veldig mye mer på plass når man sammenlikner denne svensk-danske skuespillerens stemme med stemmen til kidnapperen som snakker med Sarah Lund i telefonen i serien.

Ekko tok undersøkelsene ett hakk videre, og ringte like godt skuespilleren TWG for å spørre om han virkelig er morderen:

– Ja, men, haha, hvorfor ringer du og spør meg om det? Hvorfor tror du at jeg skulle fortelle noe som helst?

– Men står ikke ‘GM’ for ‘gjerningsmannen’?

– Nåååh, det er sjovt at du prøver. Men du vet jo godt at alle vi som jobber med «Forbrydelsen» har totalt munnkurv.

DRs dramasjef Piv Bernth kaster kortene overraskende raskt når Ekko ringer henne og spør om ‘GM’ står for ‘gjerningsmannen’:

– Ja, det kommer han til å hete fra nå av og ut resten av serien.

Eller er dramasjefen kanskje bare ironisk? Er den egentlige gjerningsmannen noen helt andre enn TWG?

– Det kan man jo også godt forestille seg, men det er ikke noe du får vite. Det har jo bare gått to episoder, og det er fortsatt åtte uker igjen. Vi er glade for at folk gjetter, men du vet jo at jeg ikke kan avsløre noe. Tålmodighet er en dyd!

Kanskje er de ikke så dumme likevel, de som har laget serien (vi tror jo egentlig ikke det, så bra jobb de gjør). Vår danske redaktør Kim Dorff så første episode forrige uke, og var veldig fornøyd med det han var vitne til. Neste mandag er det vår tur på NRK!