OK, det var kanskje som forventet – Joachim Triers overnaturlige thriller, som heller ikke nådde opp til konkurranseplass i filmfestivalen i Cannes i sommer, hadde oddsene mot seg i årets kappløp om Oscar-statuett for beste fremmedspråklige film.

Mange Trier-fans hadde nok likevel håpet at filmen skulle nå kortlista, der rekordmange 92 deltakende filmer siles ned til 9. Det skjedde med Erik Poppes «Kongens nei» i fjor.

I natt kom fasiten, og der glimrer Norge med sitt fravær.

Da får man trøste seg med at «Thelma» fikk ha premiere på den prestisjetunge Toronto-festivalen i høst, så langt har raket inn i ni andre internasjonale priser og solgt for distribusjon i en lang rekke utenlandske territorier.

Angelina: Heller ikke nominert

Den virkelig store forbigåelsen, sett med et mer internasjonalt blikk, er Kambodsjas bidrag, den Angelina Jolie-regisserte og mye omtalte dokumentarfilmen «First They Killed My Father».

Heller ikke filmlandet Frankrike nådde opp i år.

Sverige, derimot er på kortlista med Ruben Østlunds satiriske blikk på kunstsnobber – «The Sqaure», som har fordelen av filmstjerner som Elizabeth Moss i casten og delvis engelsk tale.

En annen storfavoritt er Chiles «A Fantastic Woman», om ei transkvinne som må forholde seg til sin avdøde kjærestes fordomsfulle familie. Hvis kampanjen for å nominere Daniela Vega i klassen for beste skuespiller, blir hun historisk som den første transpersonen med en slik nominasjon.

Det er dessuten på sin plass med en gratulasjon til Senegal, som når kortlista på sin aller første deltakelse i priskategorien.

Deres «Félicité» er et drama om musikk-scenen i det krigsherjede nabolandet Kongo.

Den neste utsilingen kommer i januar, da blir de ni på kortlista redusert til fem filmer som får status som nominert. Selve prisen deles ut i starten av mars.

Her er årets kortliste i sin helhet:

Chile: «A Fantastic Woman»

Tyskland: «In the Fade»

Ungarn: «On Body and Soul»

Israel: «Foxtrot»

LIbanon: «The Insult»

Russland.: «Loveless»

Senegal: «Félicité»

Sør-Afrika: «The Wound»

Sverige: «The Square»