Narkosjokk! Det som bare skulle være en trivelig liten joint i selskap med cowboyer utviklet seg til et sensurmareritt Filip Hammar og Fredrik Wikingsson ikke klarer å våkne fra – fordi dette er virkeligheten de lever i.

Neida. Men joda. Kanal 5 i Sverige viser for tiden «La Bamba», et program hvor de to svenske komikerne reiser rundt i USA og gjør det som måtte falle dem inn.

I tidligere programmer har de vært pastorer og basket-trenere, og i gårsdagens episode fikk de henge rundt med cowboyer på prærien i Arizona, skyte med pistol og røyke marihuana.

Bortsett fra at røykinga ble klippa bort av Kanal 5.

Dette til tross for at trailer-stemmen i reklamen for «La Bamba» lover at de to skal få undersøke om «gräset värkligen är grönare på andra sidan».

Til Aftonbladet sier Hammar at han er temmelig sur på kanalen, som han mener feiger ut.

– Det føles jævlig trist. I Sverige 2014 skal sånt tydeligvis klippes bort. De skylder alltid på kringkastingsreglene i sitt jævla London men jeg vet ikke hva det er, sier Hammar med henvisning til at Kanal 5 sender fra England.

Komiduoen skal ha vært klar over klippingen på forhånd og forsøkt å argumentere mot den, til ingen nytte.

– Det lønner seg ikke å kjempe ad absurudum.

Ifølge Kanal 5 ble jurister koblet inn for å undersøke hvorvidt klippet av duoen som røyker kunne vises.

– Vi elsker selvsagt deres grenseløse nysgjerrighet, men det britiske sendingsregelverket, som vi må følge, satte en stopper, sier pressesjef Dan Panas til Aftonbladet.

Redaktør Kjell Häglund hos nettstedet TVdags mener imidlertid dette er en tynn unnskyldning, og henviser i en kommentar til britenes «watershed»-skille, hvor ting som er uegnet for barn ikke kan vises før etter ni om kvelden.

Dette var for eksempel tilfelle da Miley Cyrus røykte en joint under EMA Awards i november, et show som ble vist flere ganger på britisk fjernsyn.

– Da det ble vist før klokka ni ble dette halvminuttet klippa bort – men det fikk være med på sendinger som gikk senere.

Häglund mener derfor at motivasjonen til Kanal 5 for å gjøre klippet handler mer om potensielle reaksjoner fra annonsørene som finansierer kanalens drift.

Filip & Fredrik vil lage gonzo-tv. Kanal 5 begynner å tvile på hvor kommersiell den barne-uvennlige sida deres egentlig er. Slik tolker jeg situasjonen akkurat nå, skriver redaktøren, som også minner om at de to har «haft et skitår» på kanalen.

Dalende popularitet kan ifølge Häglund bety at Kanal 5 ikke er like innstilt på å forsvare den kontroversielle duoens påfunn som før.

Tidligere har de blant annet plaget artisten Tommy Körberg ved å legge ut telefonnummeret hans og fått påpakning for et intervju med Robinson-deltager og artist Emma Andersson der de lot som de kom fra det oppdiktede musikkprogrammet «Treblinka».

Egentlig  var det bare et forsøk å presse inn over 50 skjulte referanser til nazismen og andre verdenskrig i intervjuet, tilsynelatende uten at Andersson merket det.

Imidlertid påsto hun i ettertid at reaksjonene hennes var klippet bort for å gjøre narr av henne.

– Målet er åpenbart å fremstille meg som dum. Jeg kan stille opp på mange spøker, men å spøke om nazismen er bare for nedrig, sa hun til Aftonbladet den gangen.

I det svenske magasinet Café gikk Filip Hammar også ut mot Fredrik Skavlan for noen år siden og beskyldte ham for å være pompøs.

– Det er jo bare fem mennesker som prater med hverandre. Hverken mer eller mindre. Bare fordi det går på SVT forsøker man å opphøye det til noe sublimt og mye mer gjennomtenkt enn det egentlig er.