«Les Revenants» kan du se på Netflix

I starten av «Les Revenants» befinner rollefiguren Camille seg midt i skogen et stykke utenfor den lille byen hun bor i. Hun setter kursen hjemover, og aner ikke at hun døde i en bussulykke for fire år siden.

Det er med andre ord duket for overnaturlige mysterier når NRK2 i kveld kjører i gang den franske seriesuksessen, døpt «Gjengangerne» på Ibsen-­norsk.

Som The Hollywood Reporter skriver, har serien blitt solgt til over 70 territorier verden over, og nylig fikk altså Skandinavia sin bit av zombie-baguetten.

Men bare så det er sagt: «Les Revenants» er ikke i nærheten av å være noen «The Walking Dead»-­serie, verken i sjanger, tematikk eller personlighetsgalleri.

Glem splatter og klisjeen med henslengte kropper som sleper med seg beina i sakte tempo mens de grynter.

Den franske serien preges heller av hverdagen til familier som har mistet sine nærmeste, og hinter om at ekle ting vil skje ­ og intriger vil oppstå når de døde vender tilbake.

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 00.00.11

Dessuten ser det ut til at de døde har unaturlige krefter á la X-­Men. De kan gå gjennom vegger og påvirke lyset i byen. Muligens er det også de gjenoppståtte som har noe med at drikkevannet synker og det i stedet kommer sort vann opp av sluk i vasken.

«Les Revenants» pekes ut som en av de«ekleste, mest overbevisende TV­-seriene» av The Independent og evner å være realistisk samtidig som den er preget av absurditet og mystikk.

Serien er like svimmel og merkelig som «Twin Peaks», og spørsmål stilles kontinuerlig mer enn de blir besvart, er The Guardians dom.

Vi finner også paralleller til «Twin Peaks» i den stemningsskapende musikken. ­ Det skotske bandet Mogwai fikk beskjed om å la seg inspirere av denne serien da de skulle lage soundtracket.

Dessuten har flere av seriens steder og bygg sentrale roller. «Les Revenants» utspiller seg også i en liten og øde by flere meter over havet og er omgitt av skog.

10-twin-peaks-entering

En amerikansk diner er med på å gi mer direkte «Twin Peaks­»-vibber, mens annenhver person har en slags tilknytning til The Lake Pub som fremstår som et slags knutepunkt.

Til og med den store demningen har likhetstrekk med den gigantiske fossen der hotellet The Great Northern troner på toppen i den Lynch­-skapte TV­-serien.

– Ja, «Twin Peaks» og «Lost» var inspirasjonskilder, men de var ikke de eneste! Jeg elsker mange TV-serier. «Six Feet Under», for eksempel, var en sterk inspirasjonskilde da vi skrev manus. Mye på grunn av måten Alan Ball behandler temaer om død på, men også for hans sorte humor, seriens merkelige stemning og karaktertenes dybde, forteller serieskaper Fabrice Gobert i et intervju med Channel 4.

– Den amerikanske dineren og alle de andre amerikanske kulturelle referansene har vært bevisste valg for å kunne introdusere de unaturlige elementene i serien, har Gobert også uttalt til Entertainment Outlook.

James Dellingpole i Spectator sammenligner serien med «det fineste, reneste heroinet»:

«Les Revenants» har vært omtalt som en zombie-thriller og en slags etterfølger til «Twin Peaks», men det rettferdiggjør ikke seriens intelligens, spissfindighet og uhyggelige skjønnhet, skriver han.

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 00.09.47

– Akkurat som det mystiske hotellet hvor Jack Nicholson blir gal i «The Shining», føler du at nesten hva som helst kan skje også her, skriver Dellingpole om den vesle alpebyen der serien utspiller seg.

Første episode kaster i hvert fall ut nok av løse tråder til å gi deg den forhatte rynka midt i panna.

Det er først etter å ha sett episode 2 og 3, forstår vi litt mer av sammenhengene, for de er det jo ikke akkurat få av. For eksempel har abolutt alle karakterene en eller annen forbindelse med en eller flere av de andre i serien.

Men «Les Revenants» er mer kompleks enn som så.

– For meg er det mindre interessant å vite hvorfor disse døde menneskene har kommet tilbake, enn hvordan familiemedlemmene deres reagerer på deres hjemkomst. Her får serien levd ut kompleksitetene: Livet har gått videre siden dødsfallene, ekteskap har blitt separert, søsken har vokst og vendt seg til å bli familiens midtpunkt. Familier har flyttet, hvilket betyr at de døde ikke kan finne veien hjem igjen, skriver Grace Dent for The Independent.

Skjermbilde 2014-03-18 kl. 23.39.27

Spørsmål som stilles er av typen «hvordan hadde du reagert om et familiemedlem som skulle vært død, plutselig står på kjøkkenet ditt og spiser brødskiver?» Og hvorfor er det bare noen utvalgte som kommer tilbake?

– Jeg har ventet tålmodig på at en av de døde skal eksplodere i en ball av invollespisende raseri. Men det er seriens kalkulerende anstendighet som gjør «Les Revenants» så veldig uhyggelig, hevder Dent.

Det skal være sikkert. Bare blikket til den lille gutten Victor er uhyggelig nok. Dessuten sier han pent lite.

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 00.03.24

Og om det ikke gir nok gåsehud at de døde kommer tilbake, gjør dessuten en seriemorder comeback syv år etter at han var aktiv.

Ikke nok med at han knivstikker jenter titalls ganger i magen, han sørger også for litt god gammeldags zombiestemning når han forsøker å spise lever og innvoller på sine ofre.

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 01.23.35

«Les Revenants» kan du se på Netflix